Foto: Shutterstock/nelea33Ako želite da oduševite svoje drage ljude, pozovite ih na branč i uz kafu im poslužite ovaj predivan kolač od šargarepe.
Kolač od šargarepe sa kafom je napravljen kao savršena kombinacija dva klasika: kolača od šargarepe i kolača od kafe. Ima sve što očekujete od prhkog, aromatičnog kolača – bogato testo sa rendanom šargarepom, sloj debelog, hrskavog krambla od cimeta i smeđeg šećera, i završni dodir slatkog meda i putera koji se topi na toplom kolaču, piše Miss7.
To je ona vrsta recepta koju možete da pečete ujutru i jedete ceo dan – uz kafu, kao desert popodne ili uveče kada vam je potrebno nešto slatko i domaće.
Savršena kombinacija šargarepe i cimeta
Za razliku od klasične torte od šargarepe, ovde vam ne treba mikser niti mnogo slojeva – sve se radi u jednoj posudi i peče pod bogatim slojem hrskavih i slasnih mrvica. Šargarepa daje sočnost, puter daje punoću ukusa, a cimet daje tu toplu aromu koja čini da kuća miriše kao da je neko upravo prizvao proleće. Medeni puter koji se stavlja na tople komade nije obavezan, ali je detalj koji sve podiže na viši nivo. Evo recepta:
Sočni kolač od šargarepe
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 0,75 šoljie šećera
- 0,5 šolje putera
- 2 jajeta
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- so
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C.
- Oljuštite i izrendajte šargarepu (najlakše u kuhinjskom procesoru). Trebalo bi da imate oko 1½ šolje.
- U velikoj posudi pomešajte šećer, otopljeni puter i jaja.
- Dodajte izrendanu šargarepu, zatim brašno, sodu bikarbonu, cimet i prstohvat soli.
- Mešajte dok se ne sjedini – testo treba da bude gusto.
- Sipajte testo u podmazan okrugli kalup za tortu prečnika 23 cm. Pospite mrvičastim posipom i pecite oko 30 minuta, dok sredina ne bude pečena (proverite čačkalicom). Poslužite sa medom i puterom.
Za mrvičasti posip:
- 4 kašike putera
- 0,5 šolje brašna
- 0,5 šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- so
Priprema:
U maloj posudi pomešajte rukama sve sastojke tako da dobijete mrvičasti pospip.
Za serviranje:
- 0,25 šolje putera
- 0,25 šolje meda
Priprema:
Pomešajte navedene sastojke, pa premažite ceo kolač ili servirajte uz isečen kolač. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


