avokadoAvokado, foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Avokado je poznat kao kralj zdravih masti i omiljeni sastojak brojnih zdravih obroka.

Ipak, mnogi se muče da pronađu savršeno zreo avokado – često je ili tvrd kao kamen ili već prezreo.

Iako većina ljudi proverava zrelost pritiskom prstima, postoji jednostavan, ali često zanemaren trik koji može pomoći: pogledajte malu tačkicu na vrhu ploda, tamo gde je bila stabljika.

Ta tačkica, odnosno „kapica“, zapravo je odličan pokazatelj zrelosti:

  • Ako je svetlozelena ili žućkasta, avokado još nije zreo i biće mu potrebno nekoliko dana da omekša.
  • Ako je smeđa ili tamna, i lako se pomera na dodir – to znači da je avokado zreo i spreman za jelo.
  • Ako tačkica uopšte nema, moguće je da je plod prezreo.

Najbolji način da proverite zrelost je da ovaj trik kombinujete s blagim pritiskom prstima – plod treba da bude blago mekan, ali ne premekan i nipošto smežuran.

Dakle, ako kupujete avokado koji planirate da pojedete istog dana, birajte one sa tamnijom tačkicom. Ako planirate da ga jedete kasnije, uzmite one sa svetlijom tačkicom i ostavite ih nekoliko dana na sobnoj temperaturi da sazru. Kada avokado postane savršeno zreo, prebacite ga u frižider kako biste usporili dalje sazrevanje i produžili mu svežinu, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari