Avokado, foto: Mike Kemp / Tetra Images / ProfimediaAvokado je poznat kao kralj zdravih masti i omiljeni sastojak brojnih zdravih obroka.
Ipak, mnogi se muče da pronađu savršeno zreo avokado – često je ili tvrd kao kamen ili već prezreo.
Iako većina ljudi proverava zrelost pritiskom prstima, postoji jednostavan, ali često zanemaren trik koji može pomoći: pogledajte malu tačkicu na vrhu ploda, tamo gde je bila stabljika.
Ta tačkica, odnosno „kapica“, zapravo je odličan pokazatelj zrelosti:
- Ako je svetlozelena ili žućkasta, avokado još nije zreo i biće mu potrebno nekoliko dana da omekša.
- Ako je smeđa ili tamna, i lako se pomera na dodir – to znači da je avokado zreo i spreman za jelo.
- Ako tačkica uopšte nema, moguće je da je plod prezreo.
Najbolji način da proverite zrelost je da ovaj trik kombinujete s blagim pritiskom prstima – plod treba da bude blago mekan, ali ne premekan i nipošto smežuran.
Dakle, ako kupujete avokado koji planirate da pojedete istog dana, birajte one sa tamnijom tačkicom. Ako planirate da ga jedete kasnije, uzmite one sa svetlijom tačkicom i ostavite ih nekoliko dana na sobnoj temperaturi da sazru. Kada avokado postane savršeno zreo, prebacite ga u frižider kako biste usporili dalje sazrevanje i produžili mu svežinu, piše Index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


