limunadaFoto: Shutterstock/Elena Veselova

U poslednje vreme, limunada obogaćena raznim vrstama voća poput malina, breskvi i limete sve je traženija, a mi smo otkrili još jednu osvežavajuću varijantu koja predstavlja pravo olakšanje tokom vrelih letnjih dana kada živa u termometru prelazi 35 stepeni.

Lubenada, ili limunada od lubenice, savršeno je piće za ove vrele dane. Kombinacija slatke lubenice i kiselog limuna stvara izuzetno osvežavajuću kombinaciju, idealnu za druženje, roštiljanje ili jednostavno uživanje u hladu. U nastavku je recept za 2 litra limunade od lubenice, što je dovoljno za otprilike 6 do 8 čaša, odnosno 4 do 6 osoba, piše Index.hr.

Limunada od lubenice

Sastojci:

  • 1,2 kg oljuštene lubenice
  • 200 ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 100 ml šećernog sirupa (ili 80 g šećera)
  • 500 ml hladne vode

Opciono:

  • kockice leda
  • sveži listovi nane za ukrašavanje

Priprema:

  1. Za pripremu lubenade možete koristiti i šećer, ali ako se odlučite za šećerni sirup, zagrejte 100 ml vode i 100 g šećera dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim ohladite.
  2. Oljuštite lubenicu, isecite je na kockice i uklonite sve koštice.
  3. Stavite lubenicu u blender i izblendirajte dok ne postane tečna (možete je procediti i kroz cediljku ako želite glađu teksturu).
  4. Dodajte sok od limuna i šećerni sirup (ili šećer) u sok od lubenice i dobro promešajte.
  5. Umešajte hladnu vodu i po potrebi prilagodite količinu – dodajte još vode ako je ukus previše intenzivan.
  6. Servirajte u čašama sa kockicama leda, ukrasite listovima mente po želji i uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari