Mađarica, foto: Shutterstock/NdockMađarica je nezaobilazni kolač svake slavske trpeze, koji spaja hrskave kore i bogat čokoladni fil.
Mađarica je jedan od onih kolača koji u Srbiji simbolizuje tradiciju, okupljanje i slavske trpeze. Svaka kocka ove poslastice krije sloj hrskavih kora i bogat čokoladni fil, što je čini omiljenom među sitnim kolačima.
Kako se Mitrovdan približava ove subote, vreme je da pripremite ovu starinsku poslasticu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Mađarica, recept
Količina: za 12–16 porcija
Vreme pripreme: oko 1 sat + hlađenje 2–3 sata
Sastojci
Za kore:
450 g brašna
200 g hladnog maslaca
100 g šećera u prahu
2 jaja
1 kašika kakao praha
1 kašika pavlake ili mleka
Za fil:
300 g šećera
150 g maslaca
4 kašike kakao praha
200 ml mleka
100 g mlevenih oraha ili lešnika
1 kašika brašna (za zgusnuti fil, po potrebi)
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
Priprema
Priprema kora:
U činiji pomešati brašno, šećer i kakao. Dodati maslac isečen na kockice i jaja, pa zamesiti glatko testo. Testo podeliti na 4–5 delova i razvaljati svaku koru na veličinu pleha (oko 20×30 cm). Kore kratko peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 5–7 minuta, dok ne dobiju blagu zlatnu boju.
Filovanje:
U šerpici zagrejati mleko i šećer dok se šećer ne rastopi. Dodati maslac i kakao, pa mešati dok se sve ne sjedini. Ako je fil ređi, dodati malo brašna i kuvati dok se ne zgusne. Na kraju umešati mlevene orahe ili lešnike.
Slaganje:
Prvu koru staviti na dno pleha i premazati četvrtinom fila. Postupak ponoviti sa preostalim korama i filom, završavajući filom. Lagano pritisnuti gornju koru.
Glazura:
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko gornje kore, ravnomerno rasporediti.
Hlađenje i serviranje:
Ostaviti Mađaricu u frižideru najmanje 2–3 sata da se dobro stegne. Pre sečenja, najbolje je koristiti oštar nož, kako bi kocke ostale uredne.
Saveti za savršenu Mađaricu
Za bogatiji ukus fila, može se dodati kap likera po izboru (rum ili brendi).
Ako želite tradicionalniji izgled, gornju glazuru možete ukrasiti naribanom čokoladom ili orasima.
Mađarica je idealna kada se pravi dan ranije – tada kore upiju sav ukus fila i kolač je još sočniji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


