Foto: Shutterstock/Halil ibrahim mesciogluPoznato je da je med vrlo lekovita namirnica, bogata antioksidansima i antibakterijskim agensima koji pomažu u jačanju imuniteta. Zbog toga je važno redovno ga uzimati tokom sezone gripa i prehlada. No, iako je sam po sebi vrlo efikasan, ukoliko medu dodate jednu namirnicu, postaće još zdraviji! Evo o čemu je reč.
Svojevrsni sirup od meda i borovih iglica ima brojne lekovite prednosti. Ova smesa bilduje imunitet, a lako se pravi.
Treba znati da je najbolje birati iglice smreke, belog bora, jele, a izbegavati tuju i tisu, piše Zadovoljna.hr.
Za šta su dobre borove iglice
Borove iglice se od davnina koriste kao lekovito sredstvo, pre svega kao čaj. Imaju antibakterijska svojstva i vrlo su bogate vitaminom C, a veruje se da pomažu kod iskašljavanja i problema sa disajnim putevima.
U kombinaciji s medom borove iglice su vrlo efikasne kod kašlja i upale grla, pišu na sajtu growforagecookferment.com.

Kako napraviti sirup od meda i borovih iglica
Sirup od meda i borovih iglica se zaista jednostavno pravi, što je odlično jer ćete lako moći da usvojite blagodeti četinarskih iglica.
Sem ova dva sastojka ne treba vam više ništa.
- Biće dovoljno da iglice pažljivo otkinete sa četinara i po potrebi isperete.
- Stavite ih u teglu od kilogram i napunite 3/4. Prelijte med preko borovih iglica da ga prekrije, a zatim promešajte varjačom.
- Ostavite malo da se slegne, pa dolijte još meda.
- Čvrsto zatvorite teglu i okrenite je nekoliko puta tako da med prekrije sve iglice.
- Ostavite da odstoji 10-15 dana. Promešajte s vremena na vreme.
- Potom procedite kroz sitnije sito u čistu teglu da biste uklonili borove iglice.
Koristite ovaj sirup kao što biste inače koristili med – recimo, jednu kašićicu pred spavanje, a možete i da dodate u čaj ili namažete na tost.
A ako vas boli grlo, uzmite jednu kašiku po potrebi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


