Moskva torta – kremasti klasik sa višnjama i ananasom 1Moskva torta, foto: Shutterstock/Stasya_kond

Moskva torta je elegantan i raskošan desert koji osvaja već na prvi zalogaj.

Moskva torta, lagani biskvit, bogat krem i osvežavajuće voće čine je savršenim izborom za svečane prilike, ali i kao poslastica kojom se časti najmiliji. Donosimo proveren recept koji će sigurno postati jedan od omiljenih u svakoj kuhinji.

Sastojci

Za koru (pravi se jedna kora, pa se seče na tri dela):

8 belanaca

200 g šećera

2 kašike brašna

200 g mlevenih oraha

Prstohvat soli

Za fil:

8 žumanaca

6 kašika šećera

2 kašike gustina

500 ml mleka

250 g putera (omekšalog)

150 g šećera u prahu

200 g ananasa iz konzerve (iseckanog na sitne kocke)

200 g višanja (oceđenih, najbolje iz kompota)

Za dekoraciju (po želji):

Listići badema

Šlag ili beli fil

Višnje i ananas

Priprema

Priprema kore:
Belanca umutiti sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Na kraju lagano umešati brašno i mlevene orahe, pazeći da masa ostane vazdušasta. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kada se kora ohladi, pažljivo je preseći na tri jednake kore.

Kuvani fil:
Žumanca, šećer i gustin sjediniti i umutiti, pa dodati malo mleka da se masa razredi. Ostatak mleka staviti da provri, pa u njega sipati smesu sa žumancima i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, stalno mešajući. Fil potpuno ohladiti.

Dodavanje putera:
Omekšali puter penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa postepeno dodavati ohlađeni kuvani fil. Mešati dok se ne dobije ujednačena, svilenkasta krema.

Dodavanje voća:
Na kraju u fil lagano umešati oceđene višnje i sitno seckani ananas.

Filovanje:
Na tanjir staviti prvu koru, premazati trećinom fila, zatim staviti drugu koru i ponoviti postupak. Završiti trećom korom i premazati tortu ostatkom fila sa svih strana.

Dekoracija:
Po želji, tortu dekorisati listićima badema, šlagom, višnjama i komadićima ananasa. Ostaviti u frižideru najmanje 6 sati, idealno preko noći, da se lepo stegne i sjedine ukusi.

Saveti:

Umesto ananasa iz konzerve može se koristiti i svež, ako je dostupan.

Višnje iz kompota treba dobro procediti da ne razvodne fil.

Tortu je najbolje seći tankim, vlažnim nožem za uredne parčiće.

Moskva torta je spoj nežne slasti i voćne svežine – torta koja se pamti i traži još jedno parče. Idealna za praznike, rođendane i sve trenutke koji zaslužuju nešto posebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari