Foto: Shutterstock/Mesve79Slavska trpeza nije potpuna bez domaće torte, koja predstavlja krunu bogatog slavskog ručka koju svi gosti nestrpljivo iščekuju.
Bilo da volite one lagane, voćne i kremaste, ili one bogatije, čokoladne, u nastavku donosimo 3 recepta za ukusne torte koje će na najbolji način zaokružiti bogatu slavsku trpezu.
1. Čokoladna torta sa orasima
Bogata, kremasta i uvek omiljena
Sastojci za korice:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
- 5 žumanaca
- 200 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g maslaca
- 100 ml mleka
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo.
- Ispecite tri jednake kore na 180°C (oko 15 minuta po kori).
- Za fil umutite žumanca i šećer na pari, dodajte otopljenu čokoladu i mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte maslac i sve lagano umutite u kremasti fil.
- Filujte kore, a ostatkom fila premažite tortu spolja i ukrasite rendanom čokoladom ili polutkama oraha, po želji.
2. Torta s pomorandžom i belom čokoladom
Lagano, osvežavajuće, a opet bogato — idealno za jesenje i zimske svečanosti
Sastojci za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- Korica jedne pomorandže
Fil:
- 200 g bele čokolade
- 250 g maskarpone sira (ili neutralnog krem sira)
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 ml soka od pomorandže
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
- Umutite jaja i šećer, dodajte brašno, prašak za pecivo i koricu pomorandže. Pecite 20 minuta na 180°C.
- Otopite belu čokoladu, dodajte maskarpone i sok od pomorandže.
- Umutite slatku pavlaku i lagano je sjedinite s čokoladnom smesom.
- Ohlađenu koru presecite horizontalno na dve tanje kore.
- Nanesite fil na prvu koru, poklopite drugom, a zatim filom premažite i ostatak torte.
- Ukrasite tankim kriškama pomorandže i listićima bele čokolade.
3. Karamel-lešnik torta sa penastim filom
Topla, orašasta i neodoljivo kremasta — idealna za jesenju slavsku trpezu
Za korice:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 100 g mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 100 g domaće karamele (ili 3 kašike karamel preliva)
- 200 g maslaca
- 100 g mlevenih lešnika
- 100 ml mleka
Z karamel glazura (opciono):
- 100 g šećera
- 50 g putera
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
- Umutite belanca sa šećerom, dodajte lešnike, brašno i prašak za pecivo. Pecite tri tanke kore na 180°C oko 12–15 minuta.
- Za fil umutite žumanca sa šećerom na pari, dodajte karamel (ili kramel preliv), mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte umućen maslac i mlevene lešnike.
- Filujte kore i premažite tortu ostatkom fila.
- Po želji prelijte toplom karamel glazurom: otopite šećer dok ne postane zlatan, dodajte puter i pavlaku i mešajte do sjajne, gustе smese.
- Gotovu tortu ostavite najmanje 4 sata u frižideru da se fino stegne i da se svi ukusi fino povežu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


