torteFoto: Shutterstock/Mesve79

Slavska trpeza nije potpuna bez domaće torte, koja predstavlja krunu bogatog slavskog ručka koju svi gosti nestrpljivo iščekuju.

Bilo da volite one lagane, voćne i kremaste, ili one bogatije, čokoladne, u nastavku donosimo 3 recepta za ukusne torte koje će na najbolji način zaokružiti bogatu slavsku trpezu.

1. Čokoladna torta sa orasima

Bogata, kremasta i uvek omiljena

Sastojci za korice:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 5 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g maslaca
  • 100 ml mleka

Priprema:

  1. Umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo.
  2. Ispecite tri jednake kore na 180°C (oko 15 minuta po kori).
  3. Za fil umutite žumanca i šećer na pari, dodajte otopljenu čokoladu i mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte maslac i sve lagano umutite u kremasti fil.
  4. Filujte kore, a ostatkom fila premažite tortu spolja i ukrasite rendanom čokoladom ili polutkama oraha, po želji.

2. Torta s pomorandžom i belom čokoladom

Lagano, osvežavajuće, a opet bogato — idealno za jesenje i zimske svečanosti

Sastojci za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica jedne pomorandže

Fil:

  • 200 g bele čokolade
  • 250 g maskarpone sira (ili neutralnog krem sira)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Umutite jaja i šećer, dodajte brašno, prašak za pecivo i koricu pomorandže. Pecite 20 minuta na 180°C.
  2. Otopite belu čokoladu, dodajte maskarpone i sok od pomorandže.
  3. Umutite slatku pavlaku i lagano je sjedinite s čokoladnom smesom.
  4. Ohlađenu koru presecite horizontalno na dve tanje kore.
  5. Nanesite fil na prvu koru, poklopite drugom, a zatim filom premažite i ostatak torte.
  6. Ukrasite tankim kriškama pomorandže i listićima bele čokolade.

3. Karamel-lešnik torta sa penastim filom

Topla, orašasta i neodoljivo kremasta — idealna za jesenju slavsku trpezu

Za korice:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g domaće karamele (ili 3 kašike karamel preliva)
  • 200 g maslaca
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 100 ml mleka

Z karamel glazura (opciono):

  • 100 g šećera
  • 50 g putera
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Umutite belanca sa šećerom, dodajte lešnike, brašno i prašak za pecivo. Pecite tri tanke kore na 180°C oko 12–15 minuta.
  2. Za fil umutite žumanca sa šećerom na pari, dodajte karamel (ili kramel preliv), mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte umućen maslac i mlevene lešnike.
  3. Filujte kore i premažite tortu ostatkom fila.
  4. Po želji prelijte toplom karamel glazurom: otopite šećer dok ne postane zlatan, dodajte puter i pavlaku i mešajte do sjajne, gustе smese.
  5. Gotovu tortu ostavite najmanje 4 sata u frižideru da se fino stegne i da se svi ukusi fino povežu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari