Recept nedelje: Baron torta 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Baron torta – neodoljiva kombinacija malina i čokolade.

Sastojci za jednu koru (peku se 4 kore):

  • 4 belanceta
  • 100 g šećera
  • 80 g mlevenih oraha
  • 20 g (2 kašike) kakao praha

Sastojci za čokoladni krem:

  • 16 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 50 g kakao praha
  • 40 g pudinga sa ukusom čokolade
  • 5 dl mleka
  • 250 g čokolade
  • 250 g putera sobne temperature

Sastojci za fil sa malinama:

  • 500 g smrznutih malina
  • 200 g šećera
  • 3 dl vode
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanilina

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • 5 kašika ulja

Kore:

Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka.

U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložiti papirom za pečenje, izliti smesu, poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Postupak je isti za sve kore.

Recept nedelje: Baron torta 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Čokoladni krem:

Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.

Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.

Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri.

U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.

Krem ohladiti na sobnoj temperaturi.

Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).

Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.

Fil sa malinama:

Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri.

Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.

Filovanje:

Tortu filovati u kalupu na sledeći način:

kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.

Tortu ohladiti u frižideru nekoliko sati, skinuti kalup i preliti čokoladnom glazurom (čokoladu istopiti na pari ili niskoj temperaturi uz dodatak ulja).

Dekorisati po želji – kakao prahom, šlag kremom od čokolade, malinama…

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari