Foto: Shutterstock/Esin DenizIako vrlo zdrav, kelj nije toliko prisutan u našoj ishrani. Budući da njegova sezona i dalje traje, pravi je trenutak da ovom ukusnom lisnatom povrću date šansu, i to u obliku sočne musake sa slaninom!
Uz hrskavu koricu i ukusno sočno punjenje, ova kombinacija kelja i slanine zadovoljiće i najveće gurmane. Čak i ukoliko niste ljubitelj ovog zelenog povrća, znajte da će slanina i drugi dodaci u vidu kajmaka, paradajz koncentrata i batata ublažiti njegov ukus, pa verujemo da će vam se sveukupno vrlo dopasti ovo izdašno i bogato domaće jelo. Recept, koji smo preuzeli sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:
Musaka od kelja i slanine
Sastojci:
- 1 veza peršuna
- 1/4 veze vlašca
- 750 g kelja
- 1 crni luk
- 80 g slanine
- 200 ml mleka
- 100 g kajmaka
- 1 jaje
- 1 kašika paradajz koncentrata
- so, biber, mlevena paprika, po ukusu
- 500 g batata

Priprema:
- Zagrejate rernu na 200 stepeni.
- Operite, protresite i iseckajte začinsko bilje. Kelju uklonite spoljne listove, isecite glavicu, uklonite tvrde delove, a listove isecite na rezanca.
- Očistite i iseckajte luk, a zatim i slaninu.
- Mleko pomešajte sa kajmakom, jajima i koncentratom paradajza i začinite solju, biberom i mlevenom paprikom.
- Krompir oljuštite i isecite na tanke kriške, pa ga složite u kalup za pitu (prečnika 28 cm).
- Preko toga ravnomerno rasporedite seckano bilje, kelj, crni luk i slaninu.
- Prelijte preko mešavinu od jaja.
- Stavite smesu od kelja u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta.
- Zatim izvadite smesu, ostavite da se malo ohladi i po želji pospite seckanim peršunom. Poslužite uz svežu salatu i hrskav hleb i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


