keljFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Iako vrlo zdrav, kelj nije toliko prisutan u našoj ishrani. Budući da njegova sezona i dalje traje, pravi je trenutak da ovom ukusnom lisnatom povrću date šansu, i to u obliku sočne musake sa slaninom!

Uz hrskavu koricu i ukusno sočno punjenje, ova kombinacija kelja i slanine zadovoljiće i najveće gurmane. Čak i ukoliko niste ljubitelj ovog zelenog povrća, znajte da će slanina i drugi dodaci u vidu kajmaka, paradajz koncentrata i batata ublažiti njegov ukus, pa verujemo da će vam se sveukupno vrlo dopasti ovo izdašno i bogato domaće jelo. Recept, koji smo preuzeli sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:

Musaka od kelja i slanine

Sastojci:

  • 1 veza peršuna
  • 1/4 veze vlašca
  • 750 g kelja
  • 1 crni luk
  • 80 g slanine 
  • 200 ml mleka
  • 100 g kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kašika paradajz koncentrata
  • so, biber, mlevena paprika, po ukusu
  • 500 g batata
Sočna musaka od kelja i slanine: Recept za brz, zdrav i ukusan ručak usred nedelje 1
Foto: Shutterstock/ Cesarz

Priprema:

  1. Zagrejate rernu na 200 stepeni.
  2. Operite, protresite i iseckajte začinsko bilje. Kelju uklonite spoljne listove, isecite glavicu, uklonite tvrde delove, a listove isecite na rezanca.
  3. Očistite i iseckajte luk, a zatim i slaninu.
  4. Mleko pomešajte sa kajmakom, jajima i koncentratom paradajza i začinite solju, biberom i mlevenom paprikom.
  5. Krompir oljuštite i isecite na tanke kriške, pa ga složite u kalup za pitu (prečnika 28 cm).
  6. Preko toga ravnomerno rasporedite seckano bilje, kelj, crni luk i slaninu.
  7. Prelijte preko mešavinu od jaja.
  8. Stavite smesu od kelja u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta.
  9. Zatim izvadite smesu, ostavite da se malo ohladi i po želji pospite seckanim peršunom. Poslužite uz svežu salatu i hrskav hleb i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari