Foto: Shutterstock/5PHNova harvardska studija, objavljena u časopisu Nature Medicine, pokazuje da nikada nije kasno za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Čak i kada se promene uvedu u srednjim godinama, značajno se povećavaju šanse za dug i zdrav život. Naučnici su otkrili snažnu povezanost između ishrane bogate biljnim namirnicama i tzv. „zdravog starenja“, što podrazumeva starost bez ozbiljnih hroničnih bolesti i očuvanu fizičku i mentalnu funkciju.
Dugoročno istraživanje otkriva ključne navike
Studija je obuhvatila čak 105.000 ljudi koje su naučnici pratili 30 godina, analizirajući kako je njihova ishrana između 39. i 69. godine uticala na njihovo zdravlje u kasnijem životu. Definisali su „zdravo starenje“ kao doživljavanje 70. godine bez hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, sa očuvanim kognitivnim, mentalnim i fizičkim zdravljem. Svaki učesnik je dobio ocenu u zavisnosti od toga koliko se pridržavao osam različitih obrazaca ishrane piše Index.hr.
Takozvani Alternativni indeks zdrave ishrane (AHEI), model takođe razvijen na Harvardu, pokazao se kao najbolji rezultat. Brojke su impresivne: ljudi koji su se najviše pridržavali principa AHEI imali su 86% veću verovatnoću zdravog starenja u 70. godini. U 75. godini, njihove šanse su bile 2,2 puta veće u poređenju sa onima koji su se najmanje pridržavali ovih preporuka.
Ishrana za dug i zdrav život
AHEI indeks naglašava unos sedam ključnih grupa hrane. Preporučuje se ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Pored toga, važno je konzumirati dovoljno zdravih, nezasićenih masti, dok se mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti savetuju u umerenim količinama.
S druge strane, postoje namirnice čiju konzumaciju treba minimizirati ili potpuno izbegavati. To se prvenstveno odnosi na zaslađena pića, crveno i prerađeno meso, trans masti i prekomerni unos natrijuma, odnosno soli.
Zaključak studije je jasan. „Ishrana bogata biljkama, uz umereno uključivanje zdrave hrane životinjskog porekla, može poboljšati zdravo starenje i poslužiti kao smernica za buduće preporuke u ishrani“, ističu autori.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


