Foto: Stefan Schuetz / ImageSource / Profimedia
Kako starimo, verovatno postajemo sve svesniji značaja zdravlja našeg mozga, naročito kako godine prolaze i kako osećamo da um više nije tako oštar kao nekada. Dok slaganje zagonetki i igranje igrica za pamćenje mogu biti korisni, ono što jedemo takođe ima veliki uticaj na naše kognitivno zdravlje.
Popodnevni pad energije je savršeno vreme za užinu, a smuti od kelja i banane, bogat vlaknima, odličan je izbor za poboljšanje zdravlja mozga, piše Eatingwell.com
Zdravlje mozga i kvaliteta života
„Fokus na zdravlje mozga može značajno poboljšati kvalitet života jer mozak upravlja svim funkcijama tela, od raspoloženja i kognitivnih sposobnosti do sposobnosti tela da se samoreguliše“, kaže Džosten Fiš, registrovani dijetetičar.
„Dobro zdravlje mozga je ključno za mentalno, fizičko i emocionalno blagostanje, te dugovečnost. Kroz pravilnu ishranu i zdrav načina života, možemo poboljšati kvalitet života i očuvati kognitivne funkcije u svim fazama života“, naglašava Katlinn Benson, registrovani dijetetičar.
Zašto je ovaj smuti dobar za zdravlje mozga?
Vlakna
Vlakna su dobro poznata po svojim koristima za varenje, ali igraju i važnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da veći unos vlakana može poboljšati pažnju, brzinu obrade informacija i radnu memoriju. Kelj i banane doprinose visokom sadržaju vlakana u ovom smutiju, a jedna porcija (oko 2 šolje) sadrži 4 grama vlakana, što je 12% do 18% preporučene dnevne količine.
Vitamin D
Smuti sadrži mleko, koje je odličan izvor vitamina D. Vitamin D je ključan za zdravlje mozga jer poboljšava sintezu neurotransmitera, proizvodnju neurotrofina i igra ulogu u regulaciji melatonina, hormona koji podržava zdrav san. Takođe, vitamin D doprinosi zdravlju krvno-moždane barijere. Istraživanja pokazuju da adekvatan nivo vitamina D poboljšava kognitivne funkcije.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline (posebno DHA, EPA i ALA) imaju pozitivan uticaj na mozak, poboljšavajući pamćenje, učenje i kognitivno blagostanje. Kelj je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, a istraživanja pokazuju da ljudi sa višim nivoima omega-3 u krvi imaju veći hipokampus, deo mozga povezan sa učenjem i pamćenjem.
Antioksidansi i flavonoidi
Kelj, banane i med sadrže antioksidante i flavonoide koji pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa, što može doprineti boljoj funkciji mozga. Banane su bogate antioksidantima i bioaktivnim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, dok zeleno lisnato povrće poput kelja smanjuje upalu u mozgu i telu.
Ovaj smuti je brz, ukusan i bogat hranljivim materijama koje mogu poboljšati vaše kognitivno zdravlje i vitalnost.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


