Foto: Mihail Butnejski / Alamy / Profimedia
Malo ko zna da uz pomoć jednog jednostavnog trika i jedne neočekivane namirnice možete značajno produžiti vek trajanja frižidera i zamrzivača, ali i uštedeti na potrošnji struje.
Iako se sakupljanje leda unutar zamrzivača čini kao svakodnevna pojava, pravilna upotreba i održavanje ovih uređaja može sprečiti taj problem i učiniti da rade efikasnije i duže.
Pravilno održavanje frižidera i zamrzivača, uz pomoć jednog neočekivanog sastojka, može vam uštedeti novac i produžiti vek trajanja uređaja. Mnogi se redovno suočavaju sa stvaranjem i nakupljanjem leda u zamrzivačima, što je uobičajena pojava kod korišćenja ovih svakodnevnih kućnih aparata. Led se formira kada se vrata otvore i vlažan vazduh uđe u zamrzivač, a pravilnom instalacijom i upotrebom štedi se energija i čuva životna sredina, piše klix.ba.
Led u frižiderima i zamrzivačima najčešće nastaje zbog prekomerne vlage i nepravilnog skladištenja hrane. Da bi se ovaj problem sprečio, ključno je da se namirnice pravilno pakuju i da se u uređaju održavaju optimalni uslovi.
Svi proizvodi, naročito oni u kesama, treba da budu dobro zatvoreni kako bi se smanjila količina vlage koja doprinosi stvaranju leda. Iako savremeni frižideri i zamrzivači često imaju funkciju automatskog odmrzavanja, stariji modeli i dalje zahtevaju redovno ručno odleđivanje kako ne bi došlo do prekomernog nakupljanja leda.
Prvi korak u rešavanju ovog problema je temeljno čišćenje i odleđivanje uređaja. Nakon uklanjanja leda, važno je pažljivo osušiti sve unutrašnje površine. Takođe se savetuje da se, radi prevencije ponovnog stvaranja leda, nanese tanak sloj ulja na unutrašnje zidove frižidera i zamrzivača. Ovo stvara zaštitni film koji otežava nakupljanje leda, unutrašnjost ostaje suva, a potreba za čestim odleđivanjem se smanjuje.
Ako se led i dalje stvara, treba proveriti da li vrata dobro dihtuju i u kakvom je stanju guma na vratima. Takođe, treba izbegavati često otvaranje zamrzivača kako bi se sprečio ulazak toplog vazduha, koji dovodi do kondenzacije i stvaranja leda. Pored toga, važno je da zamrzivač ne bude prenatrpan, jer pretrpanost onemogućava kruženje vazduha, što takođe može dovesti do stvaranja leda.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


