Foto: Zoonar/Yvonne Bogdanski, Zoonar GmbH / Alamy / ProfimediaLetnji meseci su savršeno vreme za uživanje u paprikama kada su najsočnije i najukusnije. Da biste im dali poseban pečat, dovoljno je da ih kombinujete sa nekoliko jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u kuhinji – maslinovo ulje, beli luk, origano i sirće.
Paprike su najslađe leti, kada su u punoj sezoni. Da biste ih podigli na viši nivo, dodajte im nekoliko svakodnevnih sastojaka kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, sirće, beli luk i origano.
Za dodatnu aromu i slast, dodajte malo oljuštenih i iseckanih maslina i kapara, dok će jedan filet inćuna zaokružiti ukus i poboljšati salatu. Ako ne konzumirate proizvode životinjskog porekla, umesto inćuna možete staviti malo miso-paste, piše punkufer.hr.
Ovako pripremljenu salatu od paprika možete služiti kao predjelo ili prilog uz mesna i riblja jela.
Sastojci za letnju salatu od paprika:
3 paprike različitih boja
70 g maslina
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
30 ml vinskog octa
1 filet inćuna iz konzerve
1-2 čena belog luka
1 kašičica kapara
1 kašičica origana
so i biber po ukusu
Priprema letnje salate od paprika:
Operite paprike, očistite ih i iseckajte na kriške debljine oko pola centimetra. Posolite i pobiberite po želji.
Pripremite preliv za salatu: pomešajte ekstra devičansko maslinovo ulje i vinski ocat, dodajte narendani beli luk i filet inćuna koji ste prethodno izgnječili viljuškom. U preliv ubacite i kašičicu iseckanih kapara i origano.
Prelijte preliv preko iseckanih paprika, dodajte oljuštene masline i sve dobro promešajte. Ostavite salatu na sobnoj temperaturi oko 10 minuta da se ukusi prožmu, zatim probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Poslužite kao prilog ili predjelo.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


