Foto: Shutterstock/Tatjana BaibakovaNovogodišnja večera je posebna prilika kojoj se svi radujemo – trenutak kada se oko stola okupljaju porodica i prijatelji, a trpeza postaje bogata i svečana. Od omiljenih predjela i toplih jela, preko neizostavne sarme i sočnih mesnih specijaliteta, do slatkih zalogaja koji zaokružuju veče, novogodišnji meni je pravo slavlje ukusa i tradicije.
U nastavku donosimo nekoliko odličnih proverenih recepata za jela bez kojih je teško zamisliti novogodišnju i božićnu trpezu.
Mimoza salata
Mimoza salata spada među najpopularnije salate u Srbiji, odmah posle ruske. Često se poslužuje na slavama, rođendanima i drugim proslavama, a postoji nekoliko načina pripreme. Evo ga recept.

Slana torta
Slane torte su savršen izbor za proslave, okupljanja ili kao efektno predjelo, a uz malo truda mogu biti i vrlo dekorativne. One spajaju ukuse koji svi vole, a ovde možete pronaći čak 3 neodoljive kombinacije ukusa.

Gurmanski namaz od čvaraka
Svaka porodica ima svoju verziju recepta, ali osnova je uvek ista – kombinacija hrskavih čvaraka, jaja i pavlake koja se pretvara u neodoljivo kremasti namaz. Proveren recept čeka vas ovde.

Krem čorba od batata i praziluka
Krem čorba od batata i praziluka nije samo obrok – ona je uteha u hladnim danima. Hrskava slanina, baršunasta tekstura, te bogati ukusi ovog jela greju nas poput najtoplijeg zagrljaja. Delikatna slatkoća slatkog krompira, puna aroma praziluka i bogata dimna nota slanine stvaraju jelo koje je istovremeno utešno i raskošno. Recept vas čeka ovde.

Sarma
Sarma je jedno od najomiljenijih jela na ovim prostorima — tradicionalno, domaće i neizostavno na svakoj trpezi tokom zime i praznika. Spoj mirisa kiselog kupusa, mesa i pirinča vekovima okuplja porodice oko stola i budi uspomene na toplinu doma. Ako vam treba, recept je tu.

Foto: Shutterstock/Julie208
Punjeni svinjski file
Ako tražite savršen recept za prazničnu trpezu, svinjski file punjen slaninom, sirom i pečurkama biće pravi pogodak za Uskrs. Ovaj sočni specijalitet ne samo da izgleda svečano, već i oduševljava bogatstvom ukusa, a pritom se lako priprema. Ovde otkrijte kako da od jednostavnih sastojaka napravite jelo koje će se pamtiti.

Punjeni pečeni krompir
Punjeni pečeni krompir sa filom od pečuraka, sira i slanine je jelo koje spaja jednostavnu pripremu sa punim, domaćinskim ukusom. Sočan krompir, pečen u rerni, upija aromu začina i pečuraka, dok slanina donosi hrskavost, a sir kremastu punoću. Svaka polovina postaje mali zalogaj pun bogatog ukusa i topline rustične kuhinje. Recept za ovo raskošno preukusno jelo proverite ovde.

Svečana trpeza ne može da prođe bez slatkiša, a neke od najboljih pogledajte na ovom linku. Prijatno i srećni praznici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


