
Ako tražite savršen recept za prazničnu trpezu, svinjski file punjen slaninom, sirom i pečurkama biće pravi pogodak za Uskrs. Ovaj sočni specijalitet ne samo da izgleda svečano, već i oduševljava bogatstvom ukusa, a pritom se lako priprema. U nastavku otkrijte kako da od jednostavnih sastojaka napravite jelo koje će se pamtiti.
File je po mnogima najbolji deo svinjetine. Ovaj komad mesa nema mnogo masnoće, pa se iz tog razloga mora spremati pažljivo. Sa druge strane, zahvaljujući blažem ukusu, odlično se uklapa sa mnogim drugim namirnicama, pa je kao takav odličan za punjenje ukusnim i pikanstim sastojcima.
Odličan način da ispečete svinjski file, a da ga ne presušite jeste da ga napunite ukusnim nadevom. Mi vam predlažemo file punjen sočnim nadevom na bazi slanine, pečuraka, sira i spanaća. Mmmmmm – je l’ osećate već kako divno miriše?
Ako nemate pri ruci sir grijer, možete ga zameniti gaudom, edamerom ili ementalerom. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr, sledi u nastavku:
Svinjski file punjen pečurkama, sirom i slaninom
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- 225 g šampinjona
- 170 g sira grijer
- 60 g svežih listića spanaća
- 60 ml suvog belog vina
- 4 kriške slanine
- 2 kašičice svežeg timijana
- 1 manji luk
- 1-2 čena belog luka
- so i biber po želji
- biljno ulje

Priprema:
- Iseckajte slaninu na manje komade i propržite je na tiganju – otprilike šest do osam minuta. Izvadite hrskave komadiće slanine sa strane.
- Na preostaloj masnoći propržite sitno iseckan luk i pečurke. Posolite i pobiberite, te začinite timijanom. Dinstajte povrće dok ne omekša – oko pet do sedam minuta.
- Dodajte iseckani beli luk i dinstajte još oko jedan minut.
- Podlijte povrće vinom i nastavite da kuvate oko jedan minut.
- Dodajte svež spanać i kuvajte sve zajedno oko dva minuta dok listovi ne svenu.
- U smesu dodajte iskidan sir i prženu slaninu. Pustite da se nadev malo ohladi.
- Rernu zagrejte na 220 stepeni Celzijusa.
- Svinjski file presecite uzdužno. Istucite čekićem meso, te ga izravnajte na debljinu oko jednog centimetra.
- Posolite i pobiberite meso s obe strane.
- Po sredini mesa razmažite smesu na bazi pečuraka, sira, slanine i spanaća. Urolajte u rolat – krajeve mesa povežite kuhinjskim koncem.
- File premažite s malo biljnog ulja.
- Stavite rolovani file u prethodno zagrejanu rernu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja. Temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dela mesa trebala bi iznositi oko 62 stepena Celzijusa.
- Sačekajte 10-ak minuta pre nego što punjeni svinjski file narežete i poslužite s prilogom po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.