Foto: Shutterstock/Tatjana BaibakovaVitamin D je ključan za zdravlje kostiju, jačanje imuniteta, pravilno funkcionisanje mišića i mozga. Iako ga nazivamo vitaminom, u organizmu zapravo deluje kao hormon – omogućava da se kalcijum pravilno apsorbuje i iskoristi. Njegov nedostatak može izazvati umor, slabost mišića i promene raspoloženja.
Najbolji prirodni izvor vitamina D je sunčeva svetlost – dovoljno je 10 do 30 minuta boravka na suncu nekoliko puta nedeljno. Ipak, tokom zime ili kod osoba koje retko izlaze na otvoreno, ishrana i dodaci ishrani postaju ključni.
Osim obogaćenog mleka, postoje i druge namirnice koje sadrže još više vitamina D. U nastavku otkrijte koje prednjače, prenosi N1.hr.
Namirnice bogate vitaminom D
Losos
Losos je jedan od najukusnijih načina za povećanje unosa vitamina D. Jedna porcija gotovo u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe, a uz to sadrži omega-3 masne kiseline koje čuvaju srce i mozak.
Ispecite ga u rerni sa krompirom i povrćem ili ga dodajte u salatu ili jelo na bazi žitarica.
Pečurke
Kada su izložene suncu, pečurke same stvaraju vitamin D. Uz to su bogate vlaknima i antioksidansima koji podstiču probavu i jačaju imunitet. Dodajte ih u omlet, testeninu, bolonjeze sos, gulaš ili ih ispecite u rerni sa drugim povrćem.
Pastrmka
Pastrmka je manje popularna od lososa, ali jednako hranjiva. Osim vitamina D, sadrži i omega-3 masne kiseline, selen i fosfor. Probajte filete pastrmke umotati u foliju s limunom, tikvicama i maslinovim uljem, pa ih ispecite na roštilju.
Jaja
Žumanca su prava mala riznica hranjivih materija – sadrže vitamin D, kolin (važan za mozak), vitamin E, proteine i selen. Jedite ih kao omlet s povrćem, u salati ili sendviču.
Skuša
Skuša, bilo sveža ili iz konzerve, izvrstan je izvor vitamina D i proteina, kao i vitamina B12, gvožđa i magnezijuma. Pomešajte je s testeninom, limunom i maslinovim uljem ili pripremite salatu sličnu onoj od tune.
Biljna mleka i žitarice obogaćene vitaminom D
Mnoga biljna mleka (sojino, ovseno, bademovo) i žitarice za doručak obogaćeni su vitaminom D i kalcijumom. Kombinujte ih za brzi doručak bogat vlaknima i hranjivim materijama.
Sardine
Sardine su male, ali nutritivno izuzetno vredne – sadrže vitamin D, kalcijum, proteine i omega-3 masne kiseline. Odlične su u salatama, na tostiranom hlebu s avokadom ili kao dodatak testenini.
Stoga, ako niste dovoljno izloženi suncu, ove namirnice mogu vam pomoći da unesete dovoljnu količinu vitamina D. Za najbolju apsorpciju, kombinujte ih s hranom koja sadrži zdrave masti – poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova ili ribe.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


