Namirnice koje čiste jetru 1Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

 

Jetra ima izrazito važnu ulogu u metabolizmu, a možete da je „očistite“ tako što ćete konzumirati ove zdrave namirnice.

Među zdravim namirnicama koje vam mogu pomoći da očistite jetru su i beli luk koji podstiče stvaranje enzima i tako pomaže izbacivanju toksinan, cvekla koja sadrži flavonoide i poboljšava funkciju jetre. Ovi antioksidansi su odlični u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale u jetri, kao i u povećanju enzima za detoksikaciju.

Zeleni čaj sadrži antioksidans katein, koji takođe čisti jetru. Naravno, ne možete pogrešiti sa konzumacijom zelenog lisnatog povrća, u koje spadaju spanać, kelj, blitva – puni su hlorofila.

Možete jesti i ananas jer je pun vitamina C, a i prirodni je diuretik. Namirnice koje sadrže moćne antioksidante su menta, đumbir i kupus.

Borovnice i brusnice sadrže antioksidante koji se nazivaju antocijanini. Oni su povezani sa nekoliko prednosti za zdravlje jetre. Pokazalo se da dnevna konzumacija borovnica i brusnica tokom tri do četiri nedelje štiti jetru.

Grožđe ima nekoliko korisnih biljnih jedinjenja. Verovatno ste čuli za resveratrol, koji pomaže jetri tako što smanjuje upalu i štiti je od oštećenja. Takođe se smatra da redovno konzumiranje smanjuje rizik od raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari