Foto: Olena Kachmar / Alamy / Profimedia
Uživanje u lokalnoj kuhinji jedan je od najuzbudljivijih delova svakog putovanja. Međutim, koliko god hrana bila privlačna i autentična, važno je da ostanemo oprezni.
U nepoznatim sredinama, posebno onima s drugačijim higijenskim standardima, i naizgled bezazlena namirnica može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Isprobavanje lokalnih jela jedna je od najlepših stvari kada putujemo u inostranstvo. Kroz hranu upoznajemo kulturu, istoriju i običaje novih destinacija. Ipak, stručnjaci upozoravaju da treba biti pažljiv u odabiru namirnica kako bismo izbegli bolesti koje mogu upropastiti ceo odmor, piše tportal.hr.
Mark MekŠejn, sertifikovani stručnjak za bezbednost hrane, ističe:
„Standardi higijene i bezbednosti hrane znatno variraju od zemlje do zemlje. Ono što na prvi pogled deluje bezopasno – recimo čaša soka s ledom ili sveža voćna salata – može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako hrana nije pravilno pripremljena.“
Zbog toga je podelio korisne savete i upozorio na potencijalno rizične namirnice:
Led u pićima – Iako izgleda bezopasno, led se često pravi od vode iz česme, koja može sadržati bakterije ili parazite. Čak i ako voda nije kontaminirana, naše telo nije naviknuto na lokalni sastav vode. Najsigurnije je koristiti flaširanu vodu.
Sirove salate – Povrće u salatama se neretko pere u vodi iz česme, što može biti izvor infekcije.
Nedovoljno pečena jaja – Zbog rizika od salmonele, valja izbegavati termički neobrađena jaja koja se nalaze i u sosovima, kolačima ili uličnoj hrani.
Morski plodovi s bufeta – Školjke i drugi plodovi mora se brzo kvare ako nisu skladišteni na adekvatnoj temperaturi, naročito u toplim klimama, pa mogu biti vrlo rizični.
Kremasti deserti – Kolači sa svežom pavlakom ili kremom lako se kvare na toplom i mogu izazvati trovanje.
Nepasterizovani mlečni proizvodi – Sirevi i mleko koji nisu pasterizovani mogu sadržati štetne bakterije i zato ih treba izbegavati.
Sirovo meso – Poseban oprez savetuje se kod mlevenog mesa, kebaba pripremanih na slaboj vatri i generalno nedovoljno pečenog mesa.
„Verujte svom instinktu – ako nešto izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte rizikovati. Trovanje hranom može potpuno uništiti putovanje, a u težim slučajevima zahtevati bolničko lečenje ili duži oporavak“, savetuje MekŠejn.
Zato se dobro pripremite, birajte proverene i sigurne obroke – i uživajte u putovanju bez zdravstvenih briga!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


