Foto: Shutterstock/T.VycBolesti jetre mogu nastati zbog virusa (npr. hepatitisa), toksina kao što su alkohol i lekovi, naslednih faktora ili stila života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjen libido. Iako je alkohol jedan od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci ističu da se veliki deo problema može izbeći pravilnom negom jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.
Navike za zdravu jetru
Gastroenterolog dr Angad Dilon rekao je za Stylist koliko je jetra važna i opterećena, rekavši: „To je verovatno najotporniji organ u telu, ali o tome zapravo ne razmišljamo dok nešto ne krene po zlu“. Dodao je: „Jetra stalno radi na obradi svega što jedete, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom“. Da bi vaša jetra funkcionisala optimalno, evo nekoliko njegovih ključnih navika koje, kako kaže, svi treba da praktikujemo, piše Index.hr.
1. Krećite se svaki dan
Dr Dilon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. „Kretanje je obavezni deo mog dana“, kaže, upozoravajući da dugotrajno sedenje može doprineti problemima sa jetrom. Zato tokom dana postavlja podsetnike da ustane ili malo prošeta, vozi bicikl kada može i uvek uključuje neki oblik organizovane vežbe kako bi jetra i celokupno telo bili u dobroj formi.
2. Započnite dan kafom
Prema dostupnim istraživanjima, umerena konzumacija kafe može imati zaštitni efekat na jetru. Dr Dilon kaže: „Neke studije sugerišu da umerena konzumacija kafe može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze“. On objašnjava da antioksidanti mogu igrati ulogu, dodajući: „Volim svoju jutarnju šolju kafe, ne samo zbog kofeina, već kao deo moje strategije zaštite jetre.“
3. Izbegavanje konzumiranja alkohola dva dana zaredom
Ako ipak odluči da pije alkohol, dr Dilon se pridržava jasnog pravila: „Ako odlučim da pijem alkohol – čak i ako je to manje od preporučenog nedeljnog unosa – nikada to ne radim dva dana zaredom“. On smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da često preterivanje može biti rizično i da jetri treba odmor između dana konzumiranja alkohola.
4. Izbegavanje visoko prerađene hrane
Visoko prerađena hrana je povezana sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr Dilon stoga preporučuje ograničavanje takve hrane i kaže: „Trudim se da što više izbegavam visoko prerađenu hranu“.
„Moje zlatno pravilo je da se fokusiram na celovitu hranu – puno lisnatog zelenila, nemasne proteine i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i oraha“, zaključio je gastroenterolog.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


