
Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu – ne samo da filtrira toksine, već učestvuje u varenju, reguliše masnoće, proteine i ugljene hidrate, i pomaže u zgrušavanju krvi.
Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu. Nalazi se s desne strane stomaka, ispod dijafragme, i teži oko 1,5 kilograma, što je čini najvećom žlezdom u telu.
Jetra filtrira krv, prerađuje hraanljive materije, sklaadišti energiju, reguliše hormone i holesterol. Zovu jee još i tih radnica, toliko tiha da čak i kada je oštećena ne daje nikakve simptome dok ne postane alarmantno.
I dok većina ljudi zna da su alkohol i cigarete štetni za jetru, manje je poznato da i svakodnevna ishrana može imati razorne posledice.
Gastroenterolog dr Saurabh Sethi upozorava da sledeće četiri namirnice ili navike mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre – pa čak i do njenog otkazivanja:
1. Hrana bogata fruktozom (voćni šećer)
Fruktoza se nalazi u gaziranim pićima, zaslađenim sokovima, slatkišima i industrijskim žitaricama. Jetra je jedini organ koji može da je razgradi, što znači da prekomeran unos opterećuje ovaj organ.
Višak fruktoze dovodi do nakupljanja masti u jetri i razvoja bezalkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Takođe može narušiti zdravlje creva i omogućiti ulazak toksina u krvotok.
2. Rafinisana ulja od semena (sojino, suncokretovo, kukuruzno)
Ova ulja sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina koje mogu izazvati upale i oksidativni stres u jetri. Dodatno, kada se više puta zagrevaju (npr. u prženju), stvaraju toksične supstance koje oštećuju i jetru i digestivni sistem.
3. Voćni sokovi – čak i oni „100% prirodni“
Iako zvuče zdravo, voćni sokovi sadrže puno fruktoze i nemaju vlakna, pa dolazi do naglih skokova šećera u krvi. To dodatno opterećuje jetru i može uzrokovati gojenje. Uz to, ne daju osećaj sitosti kao celo voće i lako vode ka prekomernom unosu kalorija, piše Večernji.hr.
4. Kurkuma kao dodatak ishrani
Iako je poznata kao prirodni antiinflamator, kurkuma u obliku dodataka (posebno u kombinaciji s piperinom iz crnog bibera) može biti toksična za jetru, naročito u većim količinama. Istraživanja pokazuju da kurkuma, zajedno sa dodacima kao što su zeleni čaj u kapsulama, ašvaganda i crveni pirinač, može izazvati hepatitis ili čak oštećenje jetre.
Kako da zaštitite jetru:
Ograničite unos slatkih pića i prerađene hrane
Izbegavajte industrijska ulja i koristite hladno ceđene masnoće
Jedite celo voće umesto da pijete sok
Ne uzimajte suplemente na svoju ruku – konsultujte lekara
Pazite na unos fruktoze, čak i kada dolazi iz „zdravih“ izvora
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.