njokeFoto: Shutterstock/Elena Shashkina

Radni dani su obično vrlo užurbani, pa često ostanemo bez ideje šta da spremamo za ručak… Zato, evo malo inspiracije, i to u vidu jela kome ćete se sigurno vraćati jednom kada ga probate!

Reč je o sočnim njokama sa kobasicom, koje se tope u ustima i predstavljaju bogat i utešan zalogaj po hladnom užurbanom danu… Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:

Sočne njoke sa kobasicom

Sastojci:

Sos za njoke:

  • 4 začinjene kobasice
  • 2 kašičice semena komorača
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 130 ml crvenog vina
  • 200 g brokolija
  • 700 g paradajz pirea
  • 400 njoke
  • 2 kašike jogurta sa niskim sadržajem masti

Za sos i posip:

  • 2 tanke tračice dimljene slanine
  • maslinovo ulje
  • 40 g lešnika
  • 1 kašičica meda
  • 200 g zelene boranije
  • 300 g zelenog povrća kao što su kelj, blitva i raštan
  • 1½ kašičice vinskog sirćeta

Priprema:

  1. Izvadite meso kobasice iz omotača i stavite ga u posudu za pečenje. Iseckajte ga i dodajte seme komorača i svež ruzmarin. Kratko propržite.
  2. Sitno iseckajte slaninu i stavite je u tiganj sa jednom kašikom maslinovog ulja i lešnicima. Pržite dok ne porumeni, dodajte med i sklonite sa vatre.
  3. Stavite boraniju u veliki tiganj, dodajte ključalu posoljenu vodu i poklopite. Kuvajte četiri minuta i dodajte preostalo zeleno povrće.
  4. Prelijte kobasice crvenim vinom i ostavite da se lagano krčkaju, a zeleno povrće ocedite kada omekša. Ne bacajte vodu od kuvanja.
  5. Dodajte brokoli u tiganj sa kobasicama i paradajz pireom. Ostavite da se lagano krčka sve vreme.
  6. Stavite njoke u vodu koju ste sačuvali od povrća.
  7. Pomešajte maslinovo ulje, so, biber i sirće. Prelijte preko oceđenog zelenog povrća, a zatim dodajte lešnike i slaninu.
  8. Umešajte kuvane njoke u pripremljeni sos i poslužite sa zelenim povrćem i hrskavom slaninom. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari