Foto: Shutterstock/Elena ShashkinaRadni dani su obično vrlo užurbani, pa često ostanemo bez ideje šta da spremamo za ručak… Zato, evo malo inspiracije, i to u vidu jela kome ćete se sigurno vraćati jednom kada ga probate!
Reč je o sočnim njokama sa kobasicom, koje se tope u ustima i predstavljaju bogat i utešan zalogaj po hladnom užurbanom danu… Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:
Sočne njoke sa kobasicom
Sastojci:
Sos za njoke:
- 4 začinjene kobasice
- 2 kašičice semena komorača
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 130 ml crvenog vina
- 200 g brokolija
- 700 g paradajz pirea
- 400 njoke
- 2 kašike jogurta sa niskim sadržajem masti
Za sos i posip:
- 2 tanke tračice dimljene slanine
- maslinovo ulje
- 40 g lešnika
- 1 kašičica meda
- 200 g zelene boranije
- 300 g zelenog povrća kao što su kelj, blitva i raštan
- 1½ kašičice vinskog sirćeta
Priprema:
- Izvadite meso kobasice iz omotača i stavite ga u posudu za pečenje. Iseckajte ga i dodajte seme komorača i svež ruzmarin. Kratko propržite.
- Sitno iseckajte slaninu i stavite je u tiganj sa jednom kašikom maslinovog ulja i lešnicima. Pržite dok ne porumeni, dodajte med i sklonite sa vatre.
- Stavite boraniju u veliki tiganj, dodajte ključalu posoljenu vodu i poklopite. Kuvajte četiri minuta i dodajte preostalo zeleno povrće.
- Prelijte kobasice crvenim vinom i ostavite da se lagano krčkaju, a zeleno povrće ocedite kada omekša. Ne bacajte vodu od kuvanja.
- Dodajte brokoli u tiganj sa kobasicama i paradajz pireom. Ostavite da se lagano krčka sve vreme.
- Stavite njoke u vodu koju ste sačuvali od povrća.
- Pomešajte maslinovo ulje, so, biber i sirće. Prelijte preko oceđenog zelenog povrća, a zatim dodajte lešnike i slaninu.
- Umešajte kuvane njoke u pripremljeni sos i poslužite sa zelenim povrćem i hrskavom slaninom. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


