Foto: Shutterstock/BBA PhotographyNedelja je prošla, ručak je bio bogat, a frižider pun posuda „za kasnije“. Umesto da ostaci mesa, umaka, povrća i starog hleba završe u kanti, iskoristite ih da napravite nešto novo, ukusno i domaće.
U nastavku donosimo 3 sjajna predloga za ukusna jela koja će vam uštedeti i vreme i novac, i to tako da niko ne primeti da su od juče:
Rižoto od ostataka pečenja
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 šolja pirinča (oko 200 g)
- 250 g ostataka mesa (pilećeg, svinjskog ili goveđeg, iseckanog na sitne komade)
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika ulja ili putera
- 100 ml ostatka umaka ili 1/2 kocke supe
- 1 šaka zamrznutog graška ili kukuruza (može i drugo povrće po želji)
- 1 kašika parmezana
- so, biber, peršun
Priprema:
- Na ulju propržite luk, dodajte pirinač i kratko ga propržite.
- Postepeno dodajte po malo tople vode (ili supe) i kuvajte kao rižoto.
- Kada omekša, dodajte meso, grašak i ostatak umaka.
- Pred kraj umešajte parmezan i sve pospite seckanim peršunom.
Saveti:
- Ako imate ostatak pečene piletine, dodajte malo kurkume ili kari začina.
- Uz svinjetinu ide odlično kašika senfa i kukuruz šećerac.
Povrtne polpete (od kuvanog povrća)
Sastojci:
- 250 g kuvanog povrća (šargarepa, krompir, karfiol, brokoli)
- 2 kašike prezli
- 1 jaje
- 1 kašika sitno seckanog luka
- 1/2 kašičice soli, biber
Priprema:
- Povrće izgnječite viljuškom, dodajte ostale sastojke i formirajte polpete.
- Uvaljajte u prezle i pržite na malo ulja, ili pecite 20 min na 200 °C.
Saveti:
Možete dodati i kašiku rendanog sira ili sitno seckane tikvice.
Kolač od starog hleba i voća
Sastojci:
- 4 kriške starog hleba (oko 200 g)
- 300 ml mleka
- 2 jajeta
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 jabuka ili šaka suvog voća (po izboru)
- 1 kašika putera
Priprema:
- Hleb iscepkajte na sitne komade i prelijte mlekom. Kad omekša, dodajte jaja, šećer i cimet.
- Ubacite voće, promešajte i sipajte u podmazanu tepsiju.
- Pecite 30 minuta na 180 °C.
Saveti:
- Leti koristite breskve, kajsije i maline; zimi jabuke, kruške i suvo grožđe.
- Ako imate ostatak vanil-krema, možete ga preliti preko ili poslužiti dodatno, kao sos.
Korisni saveti
Kada kuvate za vikend, uvek možete spremiti malo veću količinu hrane koju sutradan, uz malo mašte i truda, možete pretvoriti u nova i zanimljiva jela.
Većinu ostataka nedeljnog ručka možete zalediti i kasnije iskoristiti po potrebi.
Začini menjaju sve – kari, cimet, muskatni oraščić i limunov sok lako mogu „osvežiti“ jučerašnje jelo i pretvoriti ga u pravu gozbu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


