jelaFoto: Shutterstock/BBA Photography

Nedelja je prošla, ručak je bio bogat, a frižider pun posuda „za kasnije“. Umesto da ostaci mesa, umaka, povrća i starog hleba završe u kanti, iskoristite ih da napravite nešto novo, ukusno i domaće.

U nastavku donosimo 3 sjajna predloga za ukusna jela koja će vam uštedeti i vreme i novac, i to tako da niko ne primeti da su od juče:

Rižoto od ostataka pečenja

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šolja pirinča (oko 200 g)
  • 250 g ostataka mesa (pilećeg, svinjskog ili goveđeg, iseckanog na sitne komade)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika ulja ili putera
  • 100 ml ostatka umaka ili 1/2 kocke supe
  • 1 šaka zamrznutog graška ili kukuruza (može i drugo povrće po želji)
  • 1 kašika parmezana
  • so, biber, peršun

Priprema:

  1. Na ulju propržite luk, dodajte pirinač i kratko ga propržite.
  2. Postepeno dodajte po malo tople vode (ili supe) i kuvajte kao rižoto.
  3. Kada omekša, dodajte meso, grašak i ostatak umaka.
  4. Pred kraj umešajte parmezan i sve pospite seckanim peršunom.

Saveti:

  • Ako imate ostatak pečene piletine, dodajte malo kurkume ili kari začina.
  • Uz svinjetinu ide odlično kašika senfa i kukuruz šećerac.

Povrtne polpete (od kuvanog povrća)

Sastojci:

  • 250 g kuvanog povrća (šargarepa, krompir, karfiol, brokoli)
  • 2 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 1 kašika sitno seckanog luka
  • 1/2 kašičice soli, biber

Priprema:

  1. Povrće izgnječite viljuškom, dodajte ostale sastojke i formirajte polpete.
  2. Uvaljajte u prezle i pržite na malo ulja, ili pecite 20 min na 200 °C.

Saveti:

Možete dodati i kašiku rendanog sira ili sitno seckane tikvice.

Kolač od starog hleba i voća

Sastojci:

  • 4 kriške starog hleba (oko 200 g)
  • 300 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 jabuka ili šaka suvog voća (po izboru)
  • 1 kašika putera

Priprema:

  1. Hleb iscepkajte na sitne komade i prelijte mlekom. Kad omekša, dodajte jaja, šećer i cimet.
  2. Ubacite voće, promešajte i sipajte u podmazanu tepsiju.
  3. Pecite 30 minuta na 180 °C.

Saveti:

  • Leti koristite breskve, kajsije i maline; zimi jabuke, kruške i suvo grožđe.
  • Ako imate ostatak vanil-krema, možete ga preliti preko ili poslužiti dodatno, kao sos.

Korisni saveti

Kada kuvate za vikend, uvek možete spremiti malo veću količinu hrane koju sutradan, uz malo mašte i truda, možete pretvoriti u nova i zanimljiva jela.

Većinu ostataka nedeljnog ručka možete zalediti i kasnije iskoristiti po potrebi.

Začini menjaju sve – kari, cimet, muskatni oraščić i limunov sok lako mogu „osvežiti“ jučerašnje jelo i pretvoriti ga u pravu gozbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari