bakterijaFoto: Shutterstock/Erika Cristina Manno

Tokom špica letnje sezone i sve većih gužvi na evropskim obalama, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na ozbiljnu pretnju. Usled porasta temperature mora, širi se opasna bakterija koja obitava u toploj i blago slanoj vodi, predstavljajući sve izraženiji rizik za kupače i ljubitelje morskih plodova.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izdao je upozorenje o bakterijama iz roda Vibrio. Iako su donedavno bile karakteristične za Baltičko more, zbog globalnog zagrevanja i porasta temperature mora, sada se sve više pojavljuju u Severnom moru, pa čak i u zatvorenim bazenima širom Evrope, prenosi Index.hr.

Ove bakterije prirodno žive u bočatim priobalnim vodama, gde se mešaju slatka i slana voda, a idealni uslovi za njihovo razmnožavanje su visoke temperature i nizak salinitet. „Takvi uslovi postaju sve češći u delovima Evrope kao rezultat klimatskih promena“, ističe ECDC.

Bakterija koja preti iz mora i sa tanjira

Bolest poznata kao vibrioza može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Najčešće se prenosi na dva načina: konzumiranjem sirovih ili nedovoljno kuvanih morskih plodova, posebno ostriga, ili plivanjem u kontaminiranoj vodi sa otvorenom ranom na telu, kao što je posekotina.

Posebno su ugrožene osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i one sa hroničnim oboljenjem jetre. Kod njih infekcija može dovesti do ozbiljnih posledica poput sepse, infekcije krvotoka, nekrotizirajućeg fasciitisa (teške infekcije mekih tkiva), a u najtežim slučajevima ishod može biti amputacija udova.

bakterija
Foto: Shutterstock/Erika Cristina Manno

Zabrinjavajući porast infekcija

Iako ECDC navodi da su takve infekcije još uvek „relativno retke“ u Evropi, podaci iz severnih zemalja duž Baltičkog mora pokazuju zabrinjavajući trend rasta, posebno tokom leta sa izraženim toplotnim talasima.

Na primer, tokom leta 2018. godine sa rekordnim temperaturama zabeleženo je čak 445 slučajeva vibrioze. To je više nego trostruko više od godišnjeg proseka od 126 slučajeva zabeleženih između 2014. i 2017. godine. Stručnjaci iz agencije upozoravaju da je stvarni broj verovatno veći jer se mnogi slučajevi ne prijavljuju.

Kako se zaštititi?

Da bi se smanjio rizik od infekcije, ECDC savetuje izbegavanje konzumiranja sirovih školjki i temeljno kuvanje svih morskih plodova. Osobe sa otvorenim ranama, posekotinama ili svežim pirsingima treba da izbegavaju plivanje u bočatoj ili slanoj vodi, a ako to nije moguće, ranu treba zaštititi vodootpornim zavojem.

Agencija poziva građane da budu svesni rizika i da kontaktiraju svog lekara ako primete bilo kakve simptome nakon plivanja ili konzumiranja morskih plodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari