Ova vrsta sira može dovesti do začepljenja arterija 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

 

Mnogi uživaju u topljenom siru u sendvičima i burgerima, ali nutricionisti upozoravaju da neki popularni prerađeni sirevi mogu dugoročno negativno uticati na zdravlje srca.

Dijetetičarka Lori Voker objašnjava da prerađeni sirevi, poput popularnih kriški topljenog sira, sadrže velike količine natrijuma i zasićenih masti.

„Prerađeni sirevi su puni natrijuma i zasićenih masti, što može podići krvni pritisak i povećati rizik od moždanog i srčanog udara“, navodi Voker za SheFinds.

Za razliku od prirodnih sireva, koji se prave od samo nekoliko osnovnih sastojaka, prerađeni sirevi sadrže emulgatore, konzervanse i dodatne soli. Redovna konzumacija ovakvih sireva može imati štetne posledice po zdravlje, piše heart.org.

Voker ističe da velike količine zasićenih masti u ovim sirevima povećavaju nivo LDL kolesterola, poznatog kao „loš“ holesterol.

„Visok nivo kolesterola može biti rezultat prekomernog unošenja prerađenih sireva, jer sadrže masti koje podstiču njegov rast“, dodaje ona.

Vremenom, to može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama i povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti.

Pored toga, visok unos kalorija i masti može doprineti gojenju, što je dodatni faktor rizika za srce.

„Velike količine masti i kalorija mogu povećati telesnu težinu, a time i rizik za kardiovaskularne probleme“, upozorava Voker.

Povremeni topli sendvič neće naškoditi, ali česta upotreba prerađenih sireva može imati negativan efekat na zdravlje. Kao zdraviju alternativu, preporučuju se sirevi poput mocarele ili ementalera, koji sadrže manje aditiva i soli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari