Ovi ljudi bi trebalo da izbegavaju jagnjetinu 1Foto: Shutterstock/ milosbeo

 

Bliži se Uskrs, a s njim i tradicionalna svečana trpeza na kojoj će u mnogim domovima biti janjetina. Međutim, iako je jagnjetina nutritivno bogata i izvor visokokvalitetnih proteina, nije idealan izbor za sve. Za određene grupe ljudi može predstavljati zdravstveni rizik, pa bi je trebalo ograničiti ili potpuno izbegavati.

Osobe s visokim holesterolom i srčanim oboljenjima treba da izbegavaju jagnjetinu.

Jagnjetina, posebno masni delovi, bogata je zasićenim mastima i holesterolom, što može povećati rizik od srčanih oboljenja. Prekomerna konzumacija crvenog mesa povezana je s povišenim LDL („lošim“) holesterolom, što može dovesti do začepljenja arterija i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

Preporuka: Ako imate problema s visokim holesterolom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim oboljenjima, ograničite unos jagnjećeg mesa ili birajte posnije komade, pripremljene na zdrav način (kuvanje, pečenje bez dodavanja masti), prenosi index.hr.

Osobe s gihtom i povišenim nivoom mokraćne kiseline, takođe treba da izbegavaju jagnjetinu.

Jagnjetina sadrži purine, stvari koje se u tijelu razlažu u mokraćnu kiselinu. Kod ljudi koji pate od gihta ili imaju povišen nivo mokraćne kiseline, prekomerna konzumacija purina može izazvati bolnu upalu zglobova.

Preporuka: Osobe sklone gihtu trebaju izbegavati jagnjetinu ili je konzumirati u vrlo malim količinama, uz povećan unos vode kako bi se potaknulo izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.

Osobe s bolestima bubrega treba da izbegavaju jagnjetinu.

Bubrezi su ključni za filtriranje otpada iz krvi, uključujući azotna jedinjenja iz proteina. Jagnjetina je bogata proteinima, što može dodatno opteretiti oslabljene bubrege kod osoba s kroničnim oboljenjem bubrega.

Preporuka: Ako imate problema s bubrezima, važno je ograničiti unos životinjskih proteina i pratiti prehranu koju vam preporučuje lekar.

Osobe s probavnim smetnjama treba da izbegavaju jagnjetinu.

Masnija jagnjetina može biti teža za probavu, posebno za osobe koje pate od:

Refluksa (GERB) – masna hrana može podstaknuti vraćanje kiseline u jednjak.

Sindroma iritabilnog crijeva (IBS) – jagnjetina može pogoršati simptome nadutosti i dijareje.

Bolesti žučne kese – osobe bez žučne kese ili s problemima u protoku žuči mogu imati poteškoće u probavi masne hrane.

Preporuka: Ako imate osetljiv probavni sastav, birajte posnije jagnjeće meso, konzumirajte ga u manjim količinama i kombinirajte ga s lako varljivim prilozima poput kuvanog povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari