palentaPalenta, foto: Zoonar/Anton Dobrea, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Palenta je jednostavna, hranljiva i brzo se priprema, što je čini savršenim izborom za obroke u bilo koje doba dana.

Palenta je bogata složenim ugljenim hidratima, pa pruža dugotrajan osećaj sitosti i energiju. Može se kombinovati sa različitim sastojcima – od sira i povrća do mesa i ribe, prilagođavajući se svakom ukusu.

Osim toga, prirodno je bez glutena, pa je idealna za one koji izbegavaju pšenične proizvode. Bilo da je jedete kremastu ili hrskavu, palenta je ukusan i zdrav dodatak vašem jelovniku!

Kremasta palenta sa sirom i pečurkama

Vreme pripreme: 30 minuta
Porcije: 2
Sastojci:

1 šolja palente

4 šolje vode ili mleka

1 kašika maslaca

50 g parmezana (ili drugog sira po izboru)

100 g šampinjona (ili drugih pečuraka)

1 čen belog luka

So i biber po ukusu

Malo maslinovog ulja

Priprema:

U šerpi zagrejte vodu (ili mleko) do ključanja, posolite i postepeno dodajte palentu uz neprestano mešanje. Kuvajte 5-10 minuta dok se ne zgusne.

Sklonite sa vatre, dodajte maslac i parmezan, pa dobro promešajte.

Na tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite sitno seckani beli luk i pečurke dok ne omekšaju.

Poslužite toplu palentu sa proprženim pečurkama preko nje.

Hrskavi štapići od palente

Vreme pripreme: 40 minuta (uključujući hlađenje)
Porcije: 2
Sastojci:

1 šolja palente

3 šolje vode

1 kašika maslaca

50 g naribanog kačkavalja

So i biber po ukusu

Malo maslinovog ulja

Priprema:

Prokuvajte vodu sa malo soli, pa dodajte palentu uz stalno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne.

Sklonite sa vatre, dodajte maslac i kačkavalj, pa promešajte.

Sipajte palentu u pleh obložen papirom za pečenje i razvucite je u pravougaoni oblik (debljine oko 1 cm). Ostavite da se potpuno ohladi i stegne (oko 20 minuta).

Secite na štapiće, premažite ih maslinovim uljem i pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi.

Poslužite uz jogurt, sos od pavlake ili kečap!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari