panakotaFoto: Shutterstock/Ekaterina Markelova

Ako postoji desert koji izgleda luksuzno, a pravi se bez stresa – to je panakota. Kremasta, svilenkasta i diskretno slatka, idealna je praznična završnica obroka jer ne opterećuje, a ostavlja „wow“ efekat.

Panakota koju vam danas predlažemo je klasična, sa notom vanile i svečanim voćnim prelivom. Ovaj lagani desert bez pečenje savršen je za predstojeće praznike, ali i bilo koju drugu svečanost. Evo recepta:

Panakota

Sastojci (za 4–6 porcija):

Za panakotu:

  • 500 ml slatke pavlake (min. 30% mlečne masti)
  • 80 g kristal šećera
  • 1 kesica (10 g) vanilin šećera ili 1 mahuna vanile
  • 8 g želatina u prahu (ili 4 lista želatina)
  • 50 ml hladne vode (za želatin)

Za praznični voćni preliv:

  • 200 g smrznutog ili svežeg šumskog voća (maline, kupine, borovnice)
  • 2–3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica limunovog soka
  • po želji: prstohvat cimeta ili par kapi ruma

Priprema:

  1. U manjoj posudi pomešajte želatin sa hladnom vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Ako koristite listove – potopite ih u hladnu vodu dok ne omekšaju.
  2. U šerpi zagrejte slatku pavlaku, šećer i vanilu na srednjoj temperaturi, vodeći računa da ne provri – čim se šećer otopi i pojave prvi mehurići uz ivice, sklonite sa vatre.
  3. U toplu (nikako vrelu) pavlaku umešajte nabubreli želatin i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Smesa treba da bude glatka i bez grudvica.
  4. Sipajte u čaše, kalupe ili činijice.
  5. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider na minimum 4 sata, idealno preko noći.
  6. U međuvremenu u manjoj šerpi zagrejte voće, šećer i limunov sok. Kuvajte 5–7 minuta, dok se voće blago ne raspadne i sos ne zgusne.
  7. Po želji dodajte cimet ili par kapi ruma za prazničnu aromu.
  8. Ohladite potpuno pre sipanja preko panakote.

Serviranje i praznični trikovi

  • Preliv sipajte neposredno pre služenja
  • Za još bogatiji i svečaniji izgled, ukrasite panakotu narendanom belom čokoladom, listićima badema ili zrnima nara
  • Za „fine dining“ efekat: čaše blago nagnite dok se panakota steže u frižideru. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari