Foto: Shutterstock/Ekaterina MarkelovaAko postoji desert koji izgleda luksuzno, a pravi se bez stresa – to je panakota. Kremasta, svilenkasta i diskretno slatka, idealna je praznična završnica obroka jer ne opterećuje, a ostavlja „wow“ efekat.
Panakota koju vam danas predlažemo je klasična, sa notom vanile i svečanim voćnim prelivom. Ovaj lagani desert bez pečenje savršen je za predstojeće praznike, ali i bilo koju drugu svečanost. Evo recepta:
Panakota
Sastojci (za 4–6 porcija):
Za panakotu:
- 500 ml slatke pavlake (min. 30% mlečne masti)
- 80 g kristal šećera
- 1 kesica (10 g) vanilin šećera ili 1 mahuna vanile
- 8 g želatina u prahu (ili 4 lista želatina)
- 50 ml hladne vode (za želatin)
Za praznični voćni preliv:
- 200 g smrznutog ili svežeg šumskog voća (maline, kupine, borovnice)
- 2–3 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica limunovog soka
- po želji: prstohvat cimeta ili par kapi ruma
Priprema:
- U manjoj posudi pomešajte želatin sa hladnom vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Ako koristite listove – potopite ih u hladnu vodu dok ne omekšaju.
- U šerpi zagrejte slatku pavlaku, šećer i vanilu na srednjoj temperaturi, vodeći računa da ne provri – čim se šećer otopi i pojave prvi mehurići uz ivice, sklonite sa vatre.
- U toplu (nikako vrelu) pavlaku umešajte nabubreli želatin i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Smesa treba da bude glatka i bez grudvica.
- Sipajte u čaše, kalupe ili činijice.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider na minimum 4 sata, idealno preko noći.
- U međuvremenu u manjoj šerpi zagrejte voće, šećer i limunov sok. Kuvajte 5–7 minuta, dok se voće blago ne raspadne i sos ne zgusne.
- Po želji dodajte cimet ili par kapi ruma za prazničnu aromu.
- Ohladite potpuno pre sipanja preko panakote.
Serviranje i praznični trikovi
- Preliv sipajte neposredno pre služenja
- Za još bogatiji i svečaniji izgled, ukrasite panakotu narendanom belom čokoladom, listićima badema ili zrnima nara
- Za „fine dining“ efekat: čaše blago nagnite dok se panakota steže u frižideru. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


