Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia
Mladi luk je bogat hranljivim materijama i sadrži brojne vitamine i minerale.pola 2 utorak
Pošto je sezona mladog luka počela, bilo bi preporučljivo da ga što pre uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Dok se u Kini i nekim drugim azijskim zemljama češće koristi u kuvanim jelima, kod nas se mladi luk najčešće služi kao salata. I zeleni lisnati deo i bela lukovica su jestivi, a obično je blaži od običnog luka, piše klix.ba.
Pomaže kod prehlade i gripa
Pošto ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je za lečenje virusnih i grip infekcija. Takođe smanjuje višak sluzi i bori se protiv zimske hladnoće.
Pomaže kod varenja
Možete redovno da konzumirate mladi luk da biste ubrzali varenje ako patite od ekstremnih problema sa varenjem kao što su gastritis, zatvor i drugi poremećaji.
Leči otečena creva i čini vaš sistem za varenje veoma aktivnim zbog vlakana. Osobe koje imaju problema sa varenjem treba da konzumiraju između 20 i 30 grama mladog luka dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom uveče.
Smanjuje nivo šećera u krvi
Jedinjenja sumpora prisutna u zelenom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa insulina. Insulin je neophodan za prenos šećera iz krvotoka u ćelije tela.
Dobar je za vaše oči Pored karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju zdravih i jakih očiju. Oni se takođe bore protiv makularne degeneracije, stanja koje dovodi do gubitka vida, i štite oči od upale. Čuva vaše srce zdravim
Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u telu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jedinjenja sumpora prisutna u ovom luku takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca.
Jača imunitet
Pošto sadrže vitamine C i A, jačaju imuni sistem i štite od infekcija. Takođe, kao bogat izvor vitamina C, štite telesno tkivo od oštećenja i zapaljenja delujući kao antioksidans.
Sprečava stomačne komplikacije
Mladi luk je efikasan prirodni lek za lečenje problema sa varenjem i sprečavanje dijareje, mučnine i drugih stomačnih komplikacija. Pored toga, oni pomažu u poboljšanju apetita.
Pomaže u izgradnji zdravlja kostiju
Svakodnevno jedenjem tri glavice mladog luka, naše telo dobija dovoljno vitamina K za ceo dan, blagotvornog za gastrointestinalne probleme. Ovaj vitamin je važan za zgrušavanje krvi, ali i za zdravlje kostiju, a istraživanja posebno povezuju luk sa smanjenim rizikom od osteoporoze.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


