Foto: Shutterstock/KorparKada se slava obeležava u vreme posta, izbor kolača često zadaje dilemu. Ipak, posni slatkiši mogu biti jednako bogati, ukusni i raznovrsni – baš kao i mrsni.
U nastavku donosimo pet proverenih recepata za posne kolače koji su idealni za slavsku trpezu, koje prenosimo sa sajta Coolinarika.
Iako nije naglašeno, u receptima treba koristiti posni margarin, posni keks i posnu čokoladu za kuvanje.
Čoko-rozen trouglovi
Potrebno je:
- ½ pakovanja kora za rozen tortu
- 200 g šećera
- 125 g margarina
- 2 kašike kakaoa
- 100 g mlevenog keksa + 30 g za posipanje
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.
Ferero kuglice
Potrebno je:
- 200 g posnih napolitanki sa lešnikom
- 300 g krupno seckanih pečenih lešnika
- 200 g margarina
- 200 g čokolade
za preliv:
- 200 g čokolade
- 90 g margarina
- 1 kašika meda
- 100 g krupno seckanog pečenog lešnika za posipanje
Priprema:
Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u korpice.
Karamel kocke
Potrrebno je:
- ½ pakovanja kora za rozen tortu
- 125 g margarina
- 200 g šećera
- 1 posni puding od karamele
- 400 ml sojinog mleka
- 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje
Priprema:
Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.
Susam kuglice
Potrebno je:
- 125 g margarina
- 4 kašike meda
- 4 kašike šećera
- 100 g čokolade
- 100 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g susama
Priprema:
Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).
Rolat sa kokosom
Potrebno je:
- 200 g margarina
- 200 g šećera
- 50 g čokolade
- 350 g mlevenog keksa
- 1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
- 100 g prah šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g kokosa
Priprema:
Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se dobro stegne, pa seći na tanke komade.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


