Recept za sirovu jafa tortu (posno) 1Foto: Sanja Jojić

Količina za veliki pleh.

Sastojci: 

  • 150g badema
  • 150g lešnika
  • 300-400g medjool urmi (ako nema mogu i iranske)
  • 2 pune supene kašike kokosovog brašna
  • 3 pune kašike kokosovog ulja
  • Lešnik i badem potopiti minimum 6 sati, urme takođe, i onda izblendati sve sastojke da se dobije gusta masa, može da se doda malo
  • vode ali ne previše (oko 60ml ali to zavisi od blendera)

Prvi sloj:

  • 300g indijskog oraha
  • Sok od jedne veće pomorandže
  • Narendana kora pomorandže
  • 3 pune kašike javorovog sirupa
  • 3 pune kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • Indijski orah potopiti minimum 6 sati, sve sastojke izblendati tako da se dobije gusta masa, sok od pomorandže se postepeno dodaje
  • da ne bi bilo retko ( možda treba i manje od jedne pomorandže)

Drugi sloj:

  • 150g indijskog oraha
  • 70g badema
  • 80g lešnika
  • 3 pune kašike javorovog sirupa
  • 3 pune kašike kokosovog ulja
  • 1 puna kašika sirovog kakaa
  • 1,5 kašika fino mlevenog rogača
  • 2 pune kašika kokosovog brašna
  • Predhodno potopljeno koštunjavo voće, minimum 6 sati, izblendati sa ostalim sastojcima, može da se doda vode ali je važno da ne bude previše retko.

Mera za kokosovo ulje je ako nije istopljeno, ako je istopljeno staviti 50ml.

Baza treba da bude najgušća a ostala dva sloja kremastija ali iste teksture, tako da je važno da se ne doda previše vode ili pomorandžinog soka (postepeno dodavati da se vidi tekstura).

Svaki sloj treba probati pa ako je potrebno dodati još javorovog sirupa.

Tortu staviti u frižider da se stegne i posle po želji napraviti glazuru i ukrasiti pomorandžama.

Glazura:

Istopiti 100g sirove crne čokolade (ako nema sirove da se kupi onda može i obična samo da je vegan) sa 2 kašike kokosovog ulja

Sanja Jojić je učesnica vegan izazova.  Prijavite se i vi na vegan-izazov2.com🍀

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.