rižotoFoto: Shutterstock/Katarzyna Hurova

Ukoliko volite pirinač, a uz to trenutno i postite, verujemo da će vas naš današnji recept oduševiti! Zeleni rižoto je toliko ukusan, aromatičan i raznovrstan da ćete ga kuvati svake nedelje.

Zaboravite dosadan, bezukusan pirinač – recept za rižoto koji danas delimo sa vama pun je svežeg spanaća i korijandera, ima pravu količinu začina i ide uz sve. Možete ga jesti uz omiljenu ribu, morske plodove, tunjevinu, ali i uz razna mesa, ukoliko ne postite. Najbolje od svega – ovaj rižoto ne samo da je vizuelno spektakularan, već je i prava nutritivna bomba, piše Miss7.

Posni zeleni rižoto

Sastojci:

  • 1,5 šoljice pirinča za rižoto (karnaroli, arborio, violon nano…)
  • 1 veza korijandera
  • 3 šolje spanaća
  • 1 ljutika
  • 1 halapenjo papričica
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 0,5 kašičice soli
  • 2 šolje povrtnog bujona

Priprema:

  1. U blenderu usitnite korijander, spanać, ljutiku i beli luk dok ne dobijete finu smesu.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri.
  3. Dodajte pirinač i pržite 3-5 minuta dok ne dobije finu zlatnu boju.
  4. Zatim dodajte mešavinu bilja i soli i nastavite sa dinstanjem još 3-5 minuta, dok ne zamiriše.
  5. Dodajte bujon i ostavite da provri.
  6. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Pirinač proverite viljuškom – po potrebi dodajte još malo vode ili kuvajte još malo.
  7. Kada je pirinač gotov, sklonite ga sa vatre i lagano promešajte kako bi se začinsko bilje ravnomerno rasporedilo.
  8. Poslužite sa omiljenom ribom, tunjevinom ili mesom, ukoliko ne postite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari