holesterolFoto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Često se ponavlja da je doručak najvažniji obrok u toku dana, a stručnjaci ističu da to naročito važi za zdravlje srca. Ipak, čak i ako verujete da su vaše jutarnje navike zdrave, jedan naizgled bezazlen običaj može dugoročno doprineti postepenom rastu holesterola. Reč je o praksi za koju se procenjuje da je ima oko 15 odsto odraslih – preskakanju doručka, navodi EatingWell.

Kako preskakanje doručka utiče na holesterol

Studije su dosledno povezivale preskakanje doručka sa višim nivoom holesterola, čak i kada to dovodi do skromnog gubitka težine. Stručnjaci za zdravlje srca objašnjavaju da postoji nekoliko ključnih razloga za to, prenosi Index.hr.

Remeti prirodni ritam tela

Preskakanje doručka može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, tj. unutrašnji sat tela, koji, između ostalog, kontroliše metabolizam lipida. Kada je ovaj sat poremećen, može uticati na gene i enzime koji regulišu holesterol. „Bez tog jutarnjeg obroka, enzim HMG-KoA reduktaza u jetri, koji kontroliše brzinu proizvodnje holesterola, postaje aktivniji, proizvodeći više LDL i ukupnog holesterola“, kaže dijetetičarka Mišel Rutenštajn.

S druge strane, doručak može pomoći u sprečavanju skakanja holesterola. „Normalno, sinteza holesterola dostiže vrhunac rano ujutru, ali doručak obezbeđuje hranljive materije koje pomažu u ublažavanju ovog procesa“, dodaje Rutenštajn.

Podstiče prejedanje i želju za nezdravom hranom

Ako se tokom dana bezumno hranite hranom bogatom ugljenim hidratima ili mastima, preskakanje doručka bi mogao biti krivac. „Preskakanje doručka može pokrenuti metaboličke promene koje povećavaju proizvodnju holesterola, a takođe mogu dovesti do prejedanja kasnije tokom dana“, kaže kardiolog, dr Rendi Guld.

Ovo se delimično dešava zbog promena u hormonima koji regulišu apetit. „Dugotrajni jutarnji post može promeniti hormone poput leptina i grelina, povećavajući glad i podstičući insulinsku rezistenciju“, objašnjava Rutenštajn. „Ova kombinacija može oštetiti sposobnost vašeg tela da uklanja holesterol iz krvi, što dodatno doprinosi višim nivoima LDL holesterola“, dodaje ona.

Iako su istraživanja pomešana o tome da li preskakanje doručka dovodi do većeg unosa kalorija, studije dosledno pokazuju niže nivoe holesterola kod onih koji ga preskaču.

Opada ukupni kvalitet vaše ishrane

Preskakanje prvog obroka takođe može uticati na ukupni kvalitet vaše ishrane. „Preskakanje doručka često dovodi do većih, manje hranljivih obroka kasnije tokom dana“, kaže Rutenštajn. Takvi obroci mogu biti bogatiji zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim hidratima, koji „direktno doprinose stvaranju više LDL čestica i smanjuju zaštitne efekte HDL holesterola“, dodaje on.

Studije su pokazale da ljudi koji preskaču doručak konzumiraju manje vlakana, vitamina i minerala, a više dodatog šećera, zasićenih masti i natrijuma, što sve može negativno uticati na zdravlje srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari