
Dobre vesti za sve koji vole da grickaju između obroka, a žele da drže holesterol u dozvoljenim granicama.
Holesterol je voskasta supstanca u krvi koja dolazi delom iz ishrane i utiče na zdravlje srca.
Grickanje 50 grama badema dnevno – što je otprilike 45 badema – može poboljšati nivo holesterola i doneti niz drugih metaboličkih koristi, pokazuje najnovija studija sa Državnog univerziteta u Oregonu (Oregon State University), objavljena u časopisu Nutrition Research.
U studiji je učestvovalo 77 odraslih osoba uzrasta od 35 do 60 godina koje su tokom 12 nedelja u okviru kliničkog ispitivanja svakodnevno užinale ili 320 kalorija iz badema ili istu kalorijsku vrednost iz krekera.
Svi učesnici imali su metabolički sindrom – skup faktora rizika za hronične bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2. To uključuje višak masnog tkiva u predelu stomaka, visok krvni pritisak, povišen šećer u krvi, nizak nivo „dobrog“ (HDL) holesterola i visok nivo triglicerida.
Profesorka Emili Ho, koautorka studije i direktorka Linus Pauling instituta pri OSU, izjavila je za BBC Science Focus da su osobe koje su konzumirale bademe imale snižene nivoe holesterola – uključujući i „loš“ LDL holesterol – kao i poboljšanu crevnu mikrofloru, manje upalnih procesa i zdraviju crevnu bakterijsku zajednicu.
„Nismo primetili iste benefite kod kontrolne grupe koja je jela krekere kao užinu“, rekla je Ho. „Kod onih koji su jeli bademe nije došlo do povećanja telesne mase – naprotiv, zabeležen je blag pad obima struka – a poboljšan je i status vitamina E, koji inače često nedostaje u ishrani stanovništva.“
Vitamin E je ključni nutrijent za funkciju različitih organa, nerava i mišića, a pomaže i u smanjenju zgrušavanja krvi. Ipak, većina ljudi u Velikoj Britaniji i SAD-u ne unosi dovoljno vitamina E putem ishrane, piše Science Focus.
„Bademi su bogat izvor mnogih bioaktivnih jedinjenja: esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina E i magnezijuma, vlakana, kao i brojnih fitohemikalija – uključujući polifenole sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima“, dodala je Ho. „Oni su izuzetno hranljiva užina.“
Zaključak naučnika je da zamena redovne užine šakom badema može imati značajne pozitivne efekte na zdravlje, posebno ako je deo uravnotežene i raznovrsne ishrane.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.