projaFoto: Shutterstock/Brent Hofacker

Jednostavna, a omiljena — proja je deo srpske tradicije i pravi se od kukuruznog brašna, najčešće kao prilog uz domaća jela.

Proja se često poslužuje uz kiselo mleko, pavlaku, sir, ajvar ili klasično meze. Ovo jednostavno jelo je omiljeno u mnogim domaćinstvima i često se priprema za razne prilike, kao deo tradicionalnih i slavskih obroka.

Evo jednostavnog recepta za proju, koji prenosimo sa sajta Citymagazine:

Sastojci:

  • 2 šolje (od 2 dl) kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 šolje jogurta
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje ulja

Priprema:

  1. Pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so u velikoj posudi.
  2. Dodajte jogurt i dobro promešajte.
  3. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte ih smesi, zajedno s uljem.
  4. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. Smesu sipajte u podmazan pleh.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
  7. Izvadite iz rerne i ostavite da se proja ohladi pre sečenja. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari