Proja koja baš svima uspeva (RECEPT) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Nekad je u Banatu kukuruz bio sirotinjska hrana, a kukurzni hleb su jeli oni koji nisu imali dovoljno sopstvenog žita i od njega brašna. Onda smo otkrili zdrava svojstva kukuruza, pa je onaj u zrnu, samleven u griz ili u brašno, često sve češći gost na trpezi.

Danas je kukuruzni hleb delikates, skuplji od onog od belog brašna, a od kukuruznog griza i brašna mese se najlepše slane poslastice. Ono što ipak treba priznati jeste da kad se kukuruz primitivno mleo, taj je griz bio krupan, poprilično neukusan pa nije čudo što nije bio naročito omiljen.

Danas u svakoj prodavnici može da se kupi kukuruzno brašno i kukuruzni griz, krupnije ili sitnije samleven. Zrenjaninci vole da kupuju ove prerađevine od kukuruza na pijaci direktno od proizvođača.

Omiljeno jelo Vojvođana od kukuruznog griza je kulja sa mlekom. U modernim verzijama zove se palenta, i u modernijim verzijama jede se i sa jogurtom. Originalna verzija je kulja sa slatkim mlekom, može kulja (kukuruzni griz skuvan u vodi) da bude vruća a mleko hladno a može i obrnuto.

Najpoznatije jelo od kukurznog griza ipak je proja. Ali ne ona tvrda, suva, koju su đaci nekad dobijali za užinu, nego lepa, bogata, sa sirom i pavlakom.

Evo jednostavnog recepta za proju koja uspeva svima.

Potrebno je pet jaja, kojima valja odvojiti belanca (umutiti) i žumanca (dodati u belanca). Onda redom, čaša jogurta od 2,5 decilitra, čaša pavlake, pola te iste čaše ulja, soli po ukusu. Dodavati i mutiti mikserom. Pa čaša običnog brašna i čaša kukuruznog griza. U masu dodati sir (sitan, mladi, stariji, švapski, onaj što preostane u fižideru, samo ne tvrdi) i jedan prašak za pecivo.

Izliti u pleh ili u modle za mafine i peći dok ne bude gotovo.  Posle uživati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari