krompirFoto: Shutterstock/nelea33

Punjeni pečeni krompir sa filom od pečuraka, sira i slanine je jelo koje spaja jednostavnu pripremu sa punim, domaćinskim ukusom. Sočan krompir, pečen u rerni, upija aromu začina i pečuraka, dok slanina donosi hrskavost, a sir kremastu punoću. Svaka polovina postaje mali zalogaj pun bogatog ukusa i topline rustične kuhinje.

Ono što ovo jelo čini posebnim je njegova prilagodljivost – može se poslužiti kao toplo predjelo, lagano glavno jelo ili kao prilog uz meso. Ako želite vegetarijansku verziju, samo izostavite slaninu i povećajte količinu pečuraka ili dodajte neko drugo povrće, poput paprike ili spanaća. Punjeni krompir izgleda atraktivno na stolu, a kombinacija hrskave kore i kremastog punjenja sigurno će se dopasti svima za stolom. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Index.hr:

Punjeni zapečeni krompir

Sastojci:

  • 4 velika krompira
  • 250 g svežih pečuraka (šampinjoni ili druge pečurke po vašem izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 100 g dimljene slanine
  • 100 g tvrdog sira
  • 2 kašike maslinovog ulja

Dodatno:

  • 50 g svežeg sira ili feta sira
  • sveži vlašac ili mladi luk (sitno iseckan)
  • so i sveže mleveni biber
  • pavlaka

Priprema:

  1. Krompir operite i pecite cele u rerni na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ih prepolovite i pažljivo kašikom izdubite sredinu, ostavljajući obod debljine oko 1 cm. Izdubljeno sačuvajte iznutra.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte iseckane pečurke i pržite dok ne puste vodu i blago porumene. Na kraju dodajte slaninu isečenu na trakice i kratko propržite.
  3. Umešajte izdubljenu sredinu krompira (izgnječenu viljuškom), beli luk, polovinu rendanog tvrdog sira i začinite solju i biberom.
  4. Polovine krompira napunite pripremljenom smesom. Pospite preostalim sirom i stavite u rernu još 10–15 minuta, dok se sir ne otopi i blago ne porumeni.
  5. Punjeni krompir ukrasite izmrvljenim feta ili krem sirom, pospite seckanim svežim vlašcem ili mladim lukom i poslužite sa pavlakom i malo seckanog vlašca. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari