Foto: Einar Muoni / Panthermedia / Profimedia
Kombinacija krastavaca, paradajza, soli, bibera i malo ulja mnogima predstavlja savršen spoj prolećne salate, ali upravo ova mešavina sastojaka sve češće izaziva rasprave među nutricionistima.
Prema rečima ruske nutricionistkinje Aljone Parecke, iako su i paradajz i krastavac bogati hranljivim materijama, njihovo kombinovanje u salati može imati i negativne efekte.
Naime, paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu koji razgrađuje ovaj vitamin i umanjuje njegovo dejstvo. Na taj način, prema mišljenju nutricionistkinje, deo korisnih sastojaka se gubi prilikom zajedničke konzumacije.
Povremeno uživanje u ovoj salati neće vam naškoditi, ali ukoliko imate osetljiv želudac ili probleme sa varenjem, savetuje se da ove namirnice konzumirate odvojeno, piše klix.ba.
Pored toga, zbog visokog sadržaja vode u krastavcima i kiselosti paradajza, ova kombinacija može izazvati nadimanje i neprijatnosti u digestivnom traktu, naročito kod osoba sa osetljivim crevima.
U pojedinim slučajevima može doći i do dijareje.
Takođe, krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu, što može dovesti do međusobne neutralizacije korisnih nutrijenata iz obe namirnice.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


