rebarcaFoto: Shutterstock/gowithstock

Kada kažemo gurmansko jelo, većina ljudi pomisli na sočna slasna rebarca sa ukusnom glazurom koja se lepe za prste…  Iako postoje razni recepti za ovaj specijalitet, istina je da se tajna krije u glazuri koja kombinuje uzbudljive arome i pruža karakterističnu slojevitost ukusa.

Juneća rebra su najbolja kada se peku polako – na relativno niskoj temperaturi nekoliko sati, a biće još ukusnija ako ih pred kraj pečenja premažete sočnom glazurom, piše Punkufer.hr.

Za najbolji ukus preporučujemo smelu kombinaciju meda, burbona, kokosovog šećera, putera, dižon senfa, belog luka, limunove korice, mlevenog cimeta, soli i bibera!

Pecite rebra u aluminijumskoj foliji na 150 stepeni Celzijusa oko tri sata, pa ih premažite glazurom i pecite do kraja. Pečena rebarca poslužite uz pire krompir, kremastu palentu, salatu od korenastog povrća ili uz mekana peciva. Detaljan recept sledi u nastavku:

Pečena juneća rebarca sa sočnom glazurom

Sastojci:

  • 1 kg junećih rebara
  • 65 ml meda
  • 30 g putera
  • 30 g kokosovog šećera
  • 2 kašike burbona (ili viskija)
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica limunove kore
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • so i biber po želji
Lepe se za prste: Ovo je glazura za najbolja rebarca iz rerne 1
Foto: Shutterstock/gowithstock

Priprema:

  1. Uklonite tanku belu membranu sa unutrašnje strane rebara. Umotajte rebra u aluminijumsku foliju i stavite na pleh. Sve zajedno pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni Celzijusa oko 2,5 do 3 sata.
  2. Napravite glazuru: u šerpi pomešajte med, burbon, šećer, puter, senf, iseckan beli luk, limunovu koricu, cimet, so i biber i zagrejte na šporetu na umerenoj temperaturi. Kada tečnost proključa, nastavite da kuvate još pet do deset minuta, pa ostavite na stranu.
  3. Kada su rebra omekšala i termički obrađena do kraja, izvadite ih iz aluminijumske folije i premažite glazurom, pa vratite u rernu na 220 stepeni Celzijusa i ostavite da se peku 5 do 10 minuta.
  4. Poslužite rebarca odmah nakon toga uz prilog po želji i uživajte u ovom raskošnom gurmanskom obroku! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari