Recept za zdravi i osvežavajući čizkejk od limuna i borovnica u čaši 1Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

 

Ako volite slatkiše, ali vodite računa o ishrani, ovaj čizkejk je kao stvoren za vas.

Spoj kremastog čizkejka, osvežavajuće note limuna i sočnih borovnica u staklenim čašama koje kriju i ozbiljnu dozu proteina, idealan je za užurbana jutra, popodnevni predah ili kao fit poslastica posle treninga – bez griže savesti i praznih kalorija.

Zahvaljujući kombinaciji mlečnih proteina, biljnih dodataka i prirodne slatkoće voća, ovaj desert ne samo da zadovoljava želju za slatkim, već i čini nešto dobro za vaše telo. U nastavku otkrivamo recept koji će vam verovatno postati omiljeni letnji klasik, piše ordinacija.hr.

Sastojci:

1 i 1/2 šolje svežih ili zamrznutih borovnica

2 kašike vode

2 kašičice kristal šećera

3 kašike limunovog soka, podeljeno

2 kašike biljnih proteina bez ukusa i šećera

3/4 šolje krem sira sa smanjenim udelom masti

1 i 1/4 šolje delimično obranog rikota sira

3 kašike šećera u prahu

1 i 1/2 kašičica ekstrakta vanile

1 i 1/2 kašičica rendane limunove kore + još malo za ukras

2 kašike mrvica od graham keksa

Priprema:

Voćni sloj: Pomešajte 1 i 1/2 šolje borovnica, 2 kašike vode (izostavite vodu ako koristite zamrznute borovnice ili kupovni proteinski prah), 2 kašičice šećera i 1 kašiku limunovog soka u maloj šerpi. Stavite da provri na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući. Smanjite temperaturu i kuvajte dok većina borovnica ne pukne i smesa se ne zgusne, oko 8–10 minuta. Prebacite u posudu i ostavite nepokriveno u frižider da se potpuno ohladi (oko 40 minuta). Umutite 2 kašike proteinskog praha.

Kremasti sloj: U srednjoj činiji umutite krem sir mikserom na srednjoj brzini dok ne postane gladak i kremast, oko 1 minut. Dodajte rikotu, šećer u prahu, vanilu, limunovu koru i preostale 2 kašike limunovog soka. Mutite dok se svi sastojci ne sjedine (oko 45 sekundi). Po potrebi sastružite smesu sa stranica činije. Pokrijte i stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.

Slaganje: U svaku od 4 staklene čaše (oko 240 ml) stavite 1/4 šolje kremaste smese. Preko toga dodajte po 3 kašike borovničaste smese, pa zatim još 1/4 šolje kremaste smese. Na kraju pospite mrvice keksa i, po želji, dodatno naribanu limunovu koru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari