riblje pljeskaviceFoto: Shutterstock/OlgaBombologna

Riblje pljeskavice su odličan izbor za brz i ukusan obrok, a budući da se mogu pripremiti i od jeftinijih vrsta ribe, poput skuše ili oslića, neće vam opteretiti budžet.

Uz dodatak začina, luka i prezle ovo jelo se lako priprema i lako prilagođava različitim ukusima. Riblje pljeskavice se obično prže do zlatne boje, što im daje hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostane sočna i puna ukusa, a možete ih poslužiti sa kriškom limuna i sosom po želji.

Riblje pljeskavice su jednostavne, ukusne i pristupačne, a mogu biti odličan ručak ili večera za celu porodicu. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, pogledajte u nastavku:

Domaće riblje pljeskavice

Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 500 g fileta oslića (ili neke druge ribe)
  • 1 manji krompir
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle (po potrebi više, u zavisnosti od konzistencije smese)
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika sušenog origana ili majčine dušice
  • so i biber po ukusu

Dodatno:

  • ulje za prženje
Hrskave i sočne riblje pljeskavice: Ukusno jelo za celu porodicu koje neće opteretiti vaš budžet 1
Foto: Shutterstock/OlgaBombologna

Priprema:

  1. Ako ste kupili celu ribu, prvo je dobro očistite, a ako ste kupili filete, usitnite ih u blenderu ili naseckajte nasitno.
  2. Krompir oljuštite i skuvajte, a kada se ohladi, zgnječite ga u pire. Crveni i beli luk naseckajte nasitno.
  3. U dubljoj posudi pomešajte usitnjenu ribu, pire od krompira, naseckani crveni i beli luk, senf, origano (ili majčinu dušicu), jaje, so i biber. Dodajte prezlu i sve dobro promešajte.
  4. Po potrebi dodajte još prezle, a zatim mokrim rukama oblikujte pljeskavice. Od ove smese dobićete četiri veće ili osam manjih pljeskavica.
  5. U tiganju zagrejte ulje, pa pljeskavice pržite na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.
  6. Pljeskavice poslužite s limunom, svežim povrćem, ili uz neki fini umak po želji, poput tartar sosa ili umaka od jogurta. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari