Foto: Shutterstock/OlgaBombolognaRiblje pljeskavice su odličan izbor za brz i ukusan obrok, a budući da se mogu pripremiti i od jeftinijih vrsta ribe, poput skuše ili oslića, neće vam opteretiti budžet.
Uz dodatak začina, luka i prezle ovo jelo se lako priprema i lako prilagođava različitim ukusima. Riblje pljeskavice se obično prže do zlatne boje, što im daje hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostane sočna i puna ukusa, a možete ih poslužiti sa kriškom limuna i sosom po želji.
Riblje pljeskavice su jednostavne, ukusne i pristupačne, a mogu biti odličan ručak ili večera za celu porodicu. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, pogledajte u nastavku:
Domaće riblje pljeskavice
Sastojci:
Za pljeskavice:
- 500 g fileta oslića (ili neke druge ribe)
- 1 manji krompir
- 1 manja glavica crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike prezle (po potrebi više, u zavisnosti od konzistencije smese)
- 1 kašika senfa
- 1 kašika sušenog origana ili majčine dušice
- so i biber po ukusu
Dodatno:
- ulje za prženje

Priprema:
- Ako ste kupili celu ribu, prvo je dobro očistite, a ako ste kupili filete, usitnite ih u blenderu ili naseckajte nasitno.
- Krompir oljuštite i skuvajte, a kada se ohladi, zgnječite ga u pire. Crveni i beli luk naseckajte nasitno.
- U dubljoj posudi pomešajte usitnjenu ribu, pire od krompira, naseckani crveni i beli luk, senf, origano (ili majčinu dušicu), jaje, so i biber. Dodajte prezlu i sve dobro promešajte.
- Po potrebi dodajte još prezle, a zatim mokrim rukama oblikujte pljeskavice. Od ove smese dobićete četiri veće ili osam manjih pljeskavica.
- U tiganju zagrejte ulje, pa pljeskavice pržite na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.
- Pljeskavice poslužite s limunom, svežim povrćem, ili uz neki fini umak po želji, poput tartar sosa ili umaka od jogurta. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


