Foto: Shutterstock/BBA PhotographyPočetak nedelje znači ulazak u užurban ritam, što podrazumeva brze obroke, koji, opet, treba da budu izbalansirani i hranljivi…. Iako zvuči komplikovano i stresno, ne mora da bude tako! Salata sa tunom i povrćem primer je jednog takvog obroka, koji će vas sigurno oduševiti!
Ova salata može biti doručak, ručak ili večera, a ono što će vas posebno iznenaditi je preliv koji je punog ukusa, kiselkast i savršeno pristaje uz tunjevinu i testeninu. Ako vam je ostalo kuvane testenine od vikenda koju niste pojeli, evo odličnog načina da je iskoristite za pripremu brzog, laganog i hranljivog obroka. Recept, koji smo preuzeli sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:
Brza i lagana salata sa tunom
Sastojci:
- 50 g crnih maslina
- 150 g pečenih paprika
- 1 velika konzervirana tunjevina u salamuri
- 250 g kuvane testenine
Za dresing:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašičica senfa sa celim semenom slačice
- 0,5 l sveže ceđenog soka od pomorandže
- so i biber, po ukusu

Priprema:
- Crne masline narežite na kolutiće, a pečenu papriku na trakice. Ocedite tunjevinu iz konzerve. Ohlađenu kuvanu testeninu stavite u činiju i dodajte ostale pripremljene sastojke za salatu.
- U manju teglu stavite maslinovo ulje, jabukovo sirće, senf, sveže ceđeni sok od pomorandže, so i biber, zatvorite i dobro protresite oko 30 sekundi.
- Preliv možete da napravite i u činiji, ali ovaj način u tegli je jednostavan i brz, a ako mislite da ste ga napravili previše, samo ostavite malo u tegli i čuvajte u frižideru do dva dana.
- Pomešanim prelivom prelijte pripremljenu salatu, dobro promešajte pre serviranja i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


