salčićiFoto: Shutterstock/Nicolae Cirmu

Tako jednostavni, a tako ukusni, salčići bi se pre mogli uporediti sa kroasanima i sličnim pecivima napravljenim od slojevitog testa nego sa kolačima. Tradicionalno se pune domaćim džemom od šljiva, a verujemo da ga neki od vas ponekad zamenjuju džemom od kajsija ili možda džemom od šipka. Međutim, šljiva je i dalje nezamenljiva u ovoj kombinaciji.

U nastavku pogledajte provereni stari recept za salčiće, koji datira još iz 1916. godine, a koji prenosimo sa sajta Index.hr:

Salčići po starom receptu

Sastojci:

Za testo:

  • 340 g običnog brašna
  • 2 žumanceta
  • 1 jaje
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml toplog mleka
  • 1 prstohvat soli

Za salo:

  • 250 g topljene svinjske masti
  • 160 g običnog brašna

Dodatno:

Priprema:

  1. Pomešajte očišćenu mast sa brašnom, zatim oblikujte kvadrat između dva lista papira za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate testo.
  2. Izgnječite kvasac i prelijte ga toplim mlekom, ostavite da zapeni. Pomešajte sa ostalim sastojcima i umesite glatko testo.
  3. Testo odmah razvaljajte (bez narastanja) i stavite sloj masti u sredinu. Preklopite da prekrijete mast i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.
  4. Ponovo razvaljajte i preklopite da biste dobili slojeve. Ponovite ovo, sa 15 minuta narastanja između razvaljanja, 4 do 5 puta.
  5. Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i isecite na kvadrate. U sredinu svakog stavite kašičicu džema.
  6. Preklopite tako da dobijete pravougaoni ili trouglasti oblik.
  7. Stavite salčiće na pleh podmazan uljem ili obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta (u zavisnosti od toga koliko su veliki).
  8. Pospite šećerom u prahu kada se ispeku i poslužite. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari