Foto: Shutterstock/Nicolae CirmuTako jednostavni, a tako ukusni, salčići bi se pre mogli uporediti sa kroasanima i sličnim pecivima napravljenim od slojevitog testa nego sa kolačima. Tradicionalno se pune domaćim džemom od šljiva, a verujemo da ga neki od vas ponekad zamenjuju džemom od kajsija ili možda džemom od šipka. Međutim, šljiva je i dalje nezamenljiva u ovoj kombinaciji.
U nastavku pogledajte provereni stari recept za salčiće, koji datira još iz 1916. godine, a koji prenosimo sa sajta Index.hr:
Salčići po starom receptu
Sastojci:
Za testo:
- 340 g običnog brašna
- 2 žumanceta
- 1 jaje
- 20 g svežeg kvasca
- 200 ml toplog mleka
- 1 prstohvat soli
Za salo:
- 250 g topljene svinjske masti
- 160 g običnog brašna
Dodatno:
- 250 g džema od šljiva
Priprema:
- Pomešajte očišćenu mast sa brašnom, zatim oblikujte kvadrat između dva lista papira za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate testo.
- Izgnječite kvasac i prelijte ga toplim mlekom, ostavite da zapeni. Pomešajte sa ostalim sastojcima i umesite glatko testo.
- Testo odmah razvaljajte (bez narastanja) i stavite sloj masti u sredinu. Preklopite da prekrijete mast i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.
- Ponovo razvaljajte i preklopite da biste dobili slojeve. Ponovite ovo, sa 15 minuta narastanja između razvaljanja, 4 do 5 puta.
- Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i isecite na kvadrate. U sredinu svakog stavite kašičicu džema.
- Preklopite tako da dobijete pravougaoni ili trouglasti oblik.
- Stavite salčiće na pleh podmazan uljem ili obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta (u zavisnosti od toga koliko su veliki).
- Pospite šećerom u prahu kada se ispeku i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


