Zimske torte i kolači od voća - recepti 1Foto: Pixabay/1195798

Priča o cvrčku i mravu, već prvi pogled na zaleđene pijace to govori, nastala je u nekom drugom vremenu.

Bez obzira na to što iz zemlje ništa ne rađa, tezge su pune kestena, jabuka i bundeva; oraha, lešnika i badema; suvih šljiva, istih takvih smokava i grožđa; o voću iz egzotičnih zemalja koje za sneg i led ne znaju da ne govorimo.

Ne samo limunovi, pomorandže, mandarine, grejpovi i banane (valjda najrasprostranjenija torta na ovim našim prostorima decenijama jeste torta od banana sa kupovnim korama, šlagom i žutim kremom); slatke urme naravno; tu su mango i avokado; kivi je još prošlog veka postao domaća biljka.

Šta s plodovima iz staklenika odakle i u vreme kad mu vreme nije, stižu lubenice i dinje; jagode i šljive velike poput jabuka…

Zimskim poslasticama mogu da se raduju i oni što nisu kuvali slatko ili sušili voće. Ovi dugi, pak, imaju veći izbor i neretko lepši ugođaj. Postoji rešenje i za lenštine što niti imaju sušare, niti, pak, volju da sate provode uz šporet s varjačom.

Zove se prosto: pijaca, u novije vreme samoposluga.

Egzaltirani primećuju da je ne samo ceo svet postao globalno selo već nam je i klima takva: reklo bi se svuda podjednaka.

Ali, ni u globalnom selu nije sve globalno.

Egzotično voće nije primereno niti svačijem džepu, niti svačijem ukusu. Ko nema para, gleda ga sa čežnjom.

Ko para ima, gleda ga sa razočaranjem: sve mu nekako ima isti, tačnije, nikakav ukus.

Zato, tradicionalni kolači od zimskog voća su ono što će pomiriti svačije ukuse i svačije džepove.

Kuglice od suvih šljiva

Suve šljive 200 g; orah 100 g; prah šećer 100 g

Od šljiva se ne pravi samo rakija kako su skloni da misle oni što su zaboravili na detinjstvo i pekmez.

One se i suše što je, uzgred, jedan od najvećih izvo znih poslova naše nam države, što nisu uspele da ometu ni sve promene imena, granica, tranzicije, revolucije, događanja naroda, šta li…

Dvesta grama očišćenih i na mašini za meso sa mlevenih suvih šljiva, 100 grama mlevenih oraha i 100 grama prah šećera dobro se izmese i oblikuju u kuglice.

To je sve.

Ko me je do lepote, kuglice posluži u kapislama.

Kuglice od kikirikja

Kikiriki 200 g; suvo grožđe 200g; prah šećer 50g

Jedan jednostavan kolač.

Dvesta grama kikirikija treba samo ispeći pa samleti na mašini za mlevenje oraha. Još samo ovu masu po mešati s 200 grama takođe, ali na mašini za mlevenje mesa, sa mlevenog suvog grožđa i 50 grama prah šećera, pa napraviti kuglice.

Ko me je do lepote, naravno, kuglice posluži u kapislama.

Starinska torta od urmi

Urme 500g ; šećer 500 g; badem 125 g; mleveni keks 2 kašike; jaja 6 kom; vanilin šećer 1 kesica

Ovo je torta što se ne filuje. Ali, to nikako ne znači da nije sočna. Pre svega, na pijaci ili u samoposluzi jer kod nas ne raste, nabavi se pola kilograma urmi.

Pripremi se još to li ko še će ra, jed na kesi ca va ni lin šećera, 125 grama oljuštenog badema (potopi se u vrelu vodu, pa kožica posle gotovo da sama spada), dve kašike mlevenog keksa i šest belana ca (žumanca se upo trebe za neki drugi kolač).

Badem se isecka, urme očiste, pa se samo po cepaju uzduž na polutke, belanca umute u šne, pa sve sjedini.

Peče se u standardno zamašćenoj modli, na tempe ra tu ri ne ve ćoj od 200 ste pe ni.

Bomba od kestena

Kesten pire 1 kg; šećer 210 g; suvo grožđe 150 g; maraskino liker (ili rum) 1 dl; badem 100g; slatka pavlaka 1 l, puter, kandirano voće

Šećer se s vodom ušpinu je da bude gusto kao za slatko, pa mu se pridruži kesten pire i suvo grožđe što je prethodno sitno iseckano proboravilo u maraskinu ili rumu nekoliko sati.

Dok se nije dobro napilo.

Kada je završena ova alkoholna faza, olju šte ni i sa mleveni bademi još im se pridruže, pa sve pažljivo umeša s ulupanom slatkom pavlakom, ali je dan deo (peti na) ostavi za kasnije ukrašavanje.

Onamo se pripremi kuglof tako što se sa svih strana (naravno ne i one spolj ne!) namaže puterom; ulije se bomba od kestena i ostavi u frižideru da se dobro stegne.

Ovu poslasticu (tačnije, to još nije postala) najbolje je na praviti dan ranije. Sutradan, dakle, obaviti je ubrusom natopljenim u vreloj vodi, ostaviti da od stoji nekoliko minuta, pa tek ta da izručiti na tanjir za serviranje i ukrasiti je šlagom i posuti sitno seckanim kandiranim voćem.

Voć­ni­ pi­šin­ger

Še­ćer ­– ­300­g;­ po­mo­ran­dža­ – ­2­ kom;­ li­mun­ – ­1 kom;­ su­ve­ smo­kve­ –­ 300­ g;­ su­ve­ šlji­ve­ –­ 150­ g; su­vo­ gro­žđe­ –­ 150­ g;­ sec­ka­ni­ ora­si­ –­250­ g; med­ –­ 2­ ka­ši­ke;­ slat­ko­ –­ 2­ ka­ši­ke;­ rum; oblan­de;­ zej­tin;­ prah še­ćer ­–­ 250­g

Najvažniji rekvizit za ovaj kolač nije voće već – zamrzivač.

U njemu, naime, jedna pomorandža valja da proboravi bar 24 sata. Da bude spremna za dalje.

Dalje se ušpinu je trista grama šećera s pola čaše vode, pa dodaju ona zamrznuta, sitno izrendana, pomorandža sve s korom, sok od jednog limuna, trista grama sitno iseckanih suvih smo kava, sto pedeset grama suvih šljiva, toliko i suvog grožđa što se prethodno raskravilo u vreloj vo­di,­ če­tvrt­ ki­le­ sec­ka­nih­ ora­ha,­ dve­ ka­ši­ke­ me­da­ i­ dve ­ka­ši­ke slat­ka­ ko­je­ se­ za­te­klo­ u­ ku­ći.­

Sve­ se­ ovo­ do­bro­ iz­me­ša,­ pa­ ra­zastre­ iz­me­đu­ dve­ oblan­de­ što­ se­ pre­li­je­ gla­zu­rom:­ sok­ od­ jed­ne po­mo­ran­dže­ ušpi­nu­je­ se­ s­ če­tvrt­ ki­le­ še­će­ra­ u­ pra­hu,­ dve­ ka­ši­ke­ zej­ti­na­ i­ po­la­ šo­lji­ce­ vre­le­ vo­de.­

Ša­re­ne­ koc­ke

Še­ćer­ –­1­ kg ;­ orah­ –­ 500­ g;­ čo­ko­la­da­ za­ me­še­nje­ –­ 2­ štan­gle

Sva­ko­ ko ume­ da ­na­pra­vi­ slat­ko,­ ume­ da­ spre­mi­ ovaj­ ko­lač: ki­lo­gram ­še­će­ra ­se­ ušpi­nu­je,­ da­kle ­kao ­za­ slat­ko,­ pa ­po­de­li ­na tri­ jed­na­ka ­de­la­ i­ ma­lo ­pro­hla­di.

Ona­mo ­se ­sa­me­lje ­po­la ­ki­lo­gra­ma ­ora­ha.

U­ pr­vi­ deo­ se­ do­da­ po­lo­vi­na­ mle­ve­nih­ ora­ha­ da­ se­ za­me­si gu­sta­ ma­sa,­ ko­ja­ se­ po­tom­ iz­li­je­ u­ pret­hod­no­ ovla­žen­ pleh.

U­ dru­gi­ deo­ se­ umu­ti­ osta­li­ orah,­ a pri­de­ se­ do­da­ju­ i­ dve­ štan­gle­ is­to­plje­ne­ čo­ko­la­de,­ da­ sve­ do­bi­je­ braon­ bo­ju.­

Ovo­ se­ iz­li­je­ pre­ko­ onog­ pr­vog­ slo­ja.­

Tre­ćem­ de­lu­ špi­no­va­nog­ še­će­ra­ se­ ne­ do­da­je­ ni­šta,­ ali­ se mu­ti­ dok­ ne­ po­be­li,­ pa­ i­ to­ pre­li­je ­pre­ko­ ona­ dva ­slo­ja.

Sve ­se ­su­ši ­dan-dva,­ pa­ oštrim ­no­žem ­se­če­ na ­koc­ke.­

Smo­kvin­ ro­lat

Kri­stal še­ćer­ –­ 250­ g;­ su­ve­ smo­kve­ –­ 250­ g;­ orah­ –­ 250­ g;­ oblan­de

Po­treb­no­ je­ sa­mo:­ če­tvrt­ ki­la­ kri­stal-še­će­ra,­ to­li­ko­ su­vih smo­ka­va,­ još­ to­li­ko­ oči­šće­nih­ ora­ha­ i­ jed­na­ ve­ća­ oblan­da.­

U­ šer­pi­ se­ u­ vin­skoj­ ča­ši­ vo­de­ ušpi­nu­je­ še­ćer,­ pa­ do­da­ju na­ ma­ši­ni­ za ­me­so ­sa­mle­ve­ne ­smo­kve,­ a ­na­ ma­ši­ni­ za­ ora­he­ sa­mle­ve­ni ­ora­si.­ Sve ­se­ do­bro­ iz­me­ša,­ pa ­sklo­ni ­s­ va­tre.

Na ­či­stu, ­vla­žnu­ ku­hinj­sku­ kr­pu ­po­lo­ži­ se ­oblan­da,­ pre­ko­ rav­no­ mer­no­ ras­po­re­di ­fil,­ pa ­sve­ uvi­je ­u­ ro­lat­ i­ osta­vi dan-dva­ sve­ s­ kr­pom­ da­ se­ za­jed­no­ su­še.

Ras­pa­ku­je ­se, ­se­če ­na ­šni­te­ istog­ da­na ­ka­da ­će ­se i­ je­sti.

Mar­ci­pan­ s­ ko­ko­so­vim­ bra­šnom

Še­ćer­ u­ pra­hu ­–­ 250­ g;­ krom­pir ­– ­1­ kom;­ ko­ko­so­vo­ bra­šno ­– ­150­ g;­ va­ni­lin­ še­ćer ­–­ 2 ke­si­ce;­ še­ćer­ –­ 4­ ka­ši­ke;­ čo­ko­la­da­ –­ 100­ g;­ ulje

Ko­ bi­ da­ eks­pe­ri­men­ti­še­ s­ me­ša­njem­ vo­ća­ i­ po­vr­ća,­ evo­ mu­ jed­nog­ re­cep­ta­ iz­ zbir­ke­ mo­na­hi­nje­ Ata­na­si­je,­ ko­ja­ se ­ba­vi­la ­po­snim,­ slat­kim­ ali­ i­ sla­nim,­ ku­va­ri­ma: Od­ 250­ gra­ma­ še­će­ra­ u­ pra­hu,­ 150­gra­ma­ ko­ko­so­vog­ bra­šna,­ jed­nog­ sred­nje­ ve­li­kog­ krom­pi­ra,­ dve­ ke­si­ce­ va­ni­lin­ še­će­ra i­ jed­ne­ ka­ši­či­ce­ ulja­ na­pra­vi­ se­ te­sto.

Ova­ko:­ oba­re­ni­ krom­pir­ se­ iz­gnje­či,­ pa još­ dok­ je­ vreo­ pre­li­je­ uljem.­ Vre­loj­ ma­si se­ do­da­ še­ćer­ u­ pra­hu,­ va­ni­lin­ še­ćer,­ a­ na kra­ju­ i­ ko­ko­so­vo­ bra­šno.­ Sve­ se­ do­bro sje­di­ni,­ pa­ na­ da­sci­ na­pra­vi­ ko­ra­ že­ljene­ ve­li­či­ne.

Ohla­di­ se,­pa­ pre­li­je­ gla­zu­rom: Če­ti­ri­ ka­ši­ke­ še­će­ra­ i­ če­ti­ri­ ka­ši­ke­ vo­de se­ ušpi­nu­ju,­ pa­ on­da­ do­da­ još­ 100­ gra­ma­ čo­ko­la­de­ što­ se­ još­ ma­lo­ ku­va­ dok­ ma­sa­ ne­ po­sta­ne­ kom­pakt­na. Ski­ne­ se­ s­ plot­ne, ume­ša­ ulje,­ pa­ mu­ti­ sve­ dok­ gla­zu­ra­ ne­ poč­ne­ da­ se­ ste­že.

Gla­zu­rom ­se ­pre­li­je ­ko­ra ­što­ se­ se­če­ tek ­su­tra­dan.­ Ka­da ­se, da­kle,­ do­bro ­ohla­di­lo.

Mar­ci­pan ku­gli­ce

Le­šnik­ –­100­ g;­ ke­sten pi­re­ –­ 70­ g;­ še­ćer­–­100­ g;­ va­ni­lin še­ćer­ –­ 1­ ke­si­ca;­ čo­ko­la­da

Da­ bi­ se­ olju­šte­ni­ le­šnik­ oslo­bo­dio­ one­ tan­ke­ko­ži­ce­ što­ se­ is­pre­či­la­ pred­ uku­snim­ plo­dom,­ va­lja­ ga­ na­ krat­ko­ pro­pr­ži­ti­ na­ su­vo,­ sve­ uz­ me­ša­nje.­ Po­sle­ to­ga­ je­ do­volj­no­ sa­mo­ ga­ pro­tr­lja­ti­ izme­đu­ šaka.­ Sto­ gra­ma­ ova­ko­ pri­pre­mlje­nog­ le­šni­ka­ va­lja­ sa­m le­ti­ na­ ma­ši­ni­ za­ ora­he.­ Pri­pre­mi­ se­ još­ 70­ gra­ma­ ke­sten-pi­rea, do­ma­ćeg­ ili­ ku­pov­nog,­ sve­jed­no.

U ­šer­pi ­na­ špo­re­tu­ gu­sto ­tre­ba­ ušpi­no­va­ti ­100 ­gra­ma ­šeće­ra­ s­ če­ti­ri­ ka­ši­ke­ vo­de.­ Ka­da­ je­ si­rup­ go­tov,­ do­da­ju­ mu­ se­ mle­ve­ni­ le­šni­ci,­ ke­sten pi­re­ i­ ka­ši­či­ca­ va­ni­lin še­će­ra.­ Sve­ se­ do­bro­ iz­me­si,­ pa­ ostavi­ da­ se­ ohla­di.

Od­ma ­se ­pra­ve ­ku­gli­ce­ što­ se ­va­lja­ju­ u ­stru­ga­nu­ čo­kola­du,­ pa­ku­ju­ u­ ka­pi­sle­ od­ har­ti­je­ i­ osta­vlja­ju­ na­ pro­ma­ji­ da se­ su­še­ dva-tri­ da­na.

Bom­bo­ne­ od­ ja­bu­ka

Ja­bu­ke­ –­ 1­ kg;­ še­ćer­ –­ 500­ g;­ po­mo­ran­dže­ 2­ kom;­ ba­dem­ –­ 50­g

Ono ­što ­je ­za ­pra­vog ­srp­skog ­do­ma­ći­na ­šlji­va, ­to­ je­ za­ doma­ći­cu­ ja­bu­ka. Pr­vi ­šlji­vu­ pe­če,­ dru­ga­ obra­du­je­ de­či­cu. Za­to­ one­ na­be­ru­ ki­lo­ na­ki­se­lih­ ja­bu­ka,­ olju­šte,­ na­ren­da­ju­ ih­ pa­ sta­ve­ u­ šer­pu,­ do­da­ju­ po­la­ ki­le­ še­će­ra­ i­ ku­va­ju dok­ sva­ vo­da­ ne­ is­pa­ri.­ U­ to­ do­da­ju­ stru­ga­nu­ ko­ru­ i­ sok­ od dve­ po­mo­ran­dže.­ Sve­ me­ša­ju­ dok­ se­ ma­sa­ ne­ zgu­sne­ ta­ko­ da­ se­ mo­že­ me­si­ti.

On­da­ šer­pu­ ski­nu­ sa­ špo­re­ta­ i­ do­da­ju­ 50­ gra­ma­ oba­re­nih,­ oči­šće­nih­ i­ pre­po­lo­vlje­nih­ ba­de­ma.

Od­ ove­ ma­se­ la­ko­ je­ na­pra­vi­ti­ ku­gli­ce­ što­ se­ još­ sa­mo­ uva­lja­ju­ u­ kri­stal še­ćer.

Lop­ti­ce­ s­ ur­ma­ma

Ur­me­ – 250­g; ­še­ćer­ u ­pra­hu ­–­ 150 g; ­ora­si­ – ­100­ g;­ kri­stal še­ćer­ –­ 100­ g;­čo­ko­la­da­ za me­še­nje­ –­ 75­g;­ mar­ga­rin­ ili­ ulje;­ rum

Če­tvrt­ ki­le­ ur­mi­ va­lja,­ pre­ sve­ga,­ oči­sti­ti od­ ko­šti­ca­ pa­ sa­mle­ti­ na­ ma­ši­ni­ za­ mle­ve­nje­ me­sa.­ Na­ naj­krup­ni­ju­ re­šet­ku. Od­ sa­mle­ve­nih­ ur­mi­ i­ 150­ gra­ma­ še­će­ra­ u­ pra­hu­ na­pra­vi­ se­ te­sto­ ko­je­ se­ ras­ta­nji okla­gi­jom­ na ­de­blji­nu ­po­la ­pr­sta.­ Od­o­zgo­ se po­spe­ još­ prah še­će­rom,­ pa­ ise­če­ na­ kva­dra­ti­će.

Ona­mo ­se ­pri­pre­mi ­na­dev:­ 100­gra­ma ­mle­ve­nih ­ora­ha ­za ­šeće­ri­ se­ po­ uku­su,­ ovo­me ­do­da ­ma­lo­ ru­ma,­ pa ­za­me­si­ gu­sta­ ma­sa.

Na­ sva­ki­ kva­dra­tić­ te­sta­ od­ ur­mi­ sta­vi­ se­ po­ po­la­ ka­ši­či­ce na­de­va,­ pa­ le­po­ upa­ku­je.­ U­ lop­ti­ce.­ Ove­ lop­ti­ce,­ na­ kra­ju,­ na­ba­da­ju­ se­ na­ čač­ka­li­ce­ i­ uma­ču­ u­ gla­zu­ru­ od­ čo­ko­la­de:­ 75­gra­ma čo­ko­la­de­ i­ isto to­li­ko­ kri­stal-še­će­ra­ na­li­je­ se­ šo­lji­com­ vo­de,­ pa ku­va­ na­ la­ga­noj­ va­tri­ sve­ me­ša­ju­ći­ dok­ ma­sa­ ne­do­bi­je­ po­treb­nu­ gu­sti­nu.­ Na­ sa­mom­ kra­ju­ do­da­ se­ ka­ši­či­ca­ mar­ga­ri­na­ ili­ ulja da­ gla­zu­ra­ ne­bi­ pu­ca­la.

Ro­lat ­s­ ba­de­mom

Ke­sten­ –­250­ g;­ ba­dem­ –­ 100­ g;­ še­ćer­ u­ pra­hu­ –­ 100­ g;­ mar­ga­rin­ –­ 50­ g;­ rum ;­ oblan­da ;­ čo­ko­la­da­ za­ me­šanje –­ 100­ g;­ kri­stal še­ćer­ –­100­ g;­ pu­ter

Ke­sten ­ne­ mo­ra ­da­ se­ spre­ma­ sa­mo ­kao ­ke­sten-pi­re. ­Od­ nje­ga­ se­ da­ju­ na­pra­vi­ti­ i­ vr­lo­ uku­sni,­ po­sni­ ko­la­či. Če­tvrt­ ki­le­ ke­ste­na­ sku­va­ se­ ka­ko­ tre­ba,­ oči­sti,­ pa­sa­me­lje. Sto­ gra­ma­ ba­de­ma­ se­ sa­me­lje na­ ma­ši­ni­ za­ mle­ve­nje­ ora­ha.

U ­du­bo­koj ­či­ni­ji­ ru­ka­ma ­se­ do­bro ­pro­me­ša­ju­ ke­sten pi­re, mle­ve­ni­ ba­de­mi,­­ pe­de­set­ gra­ma ­mar­ga­ri­na,­ sto­ gra­ma­ še­će­ra u­ pra­hu­ i­ dve­ ka­ši­ke­ ru­ma.­

Sve­ se­ ili­ ob­li­ku­je­ kao­ va­ljak,­ ili­ ko­me­ je­ lak­še­ uvije­ u­ oblan­du­ (što ­je ­pret­hod­no­ po­sta­vlje­na­ na­ mo­kru ­kr­pu­ da­ omek­ša),­ pa­ po­sta­vi­ na ­po­slu­žav­nik­ i­ pre­li­je­ gla­zu­rom­ od­ čo­ko­la­de: Sto­ gra­ma­ čo­ko­la­de­ i­ isto­ to­li­ko­ kri­stal še­će­ra­ na­li­je­ se­ šo­lji­com vo­de,­ pa­ ku­va­ na­ la­ga­noj­ va­tri­ sve­ me­ša­ju­ći­ dok­ ma­sa ne­do­bi­je­ po­treb­nu­ gu­sti­nu.­ Na­ sa­mom­ kra­ju­ do­da­ se­ još­ ka­ši­či­ca­ pu­te­ra­ da­ gla­zu­ra­ ne­ bi­ pu­ca­la.

Eg­zo­tič­ni­ ko­lač

Ba­dem ­–­ 150­g;­ smo­kve ­–­ 200­g;­ ur­me­ –­ 200­ g;­ orah­ –­ 1­ šo­lja;­ še­ćer­ –­ 460­ g;­ va­ni­lin še­ćer ­– ­1 ­ke­si­ca; ­čo­ko­la­da –­ 2­ štan­gle

Ia­ko­ smo­kve­ i­ ba­de­mi­ ni­su­ baš­ ne­ko­ eg­zo­tič­no­ vo­će,­ ur­me sva­ka­ ko­ je­su.­ Da­kle,­ ko­la­či­ od­ur­mi­ i­ smo­ka­va,­ ba­de­ma­ i­ ora­ha.

Sto­ pe­de­set­ gra­ma­ še­će­ra­ va­lja­ si­pa­ti­ u­ šer­pu,­ do­da­ti­ ma­lo vo­de­ i­ na­pra­vi­ti­ si­rup­ kao­ za­ slat­ko.­ Ov­de­ pr­vo­ usu­ti­ 150­ gra­ma­ po­pa­re­nog,­ olju­šte­nog ­i­ sa­mle­ve­nog ­ba­de­ma,­ on­da ­još­ i ke­si­cu­ va­ni­lin šeće­ra­ pa­ sve­ pro­me­ša­ti.

Da­sku­ za­ me­še­nje­ za­pra­ši­ti­ kri­stal še­će­rom,­ pa­ iz­ru­či­ti­ te­sto­ od­ ba­de­ma­ što­ se­ okla­gi­jom­ ras­ta­nji­ na­ de­blji­nu­ ma­log­ pr­sta.

Po­no­vo­ se­ na­pra­vi­ si­rup­ od­ 150­ gra­ma­ še­će­ra,­ pa­ u nje­mu­ u ku­va­ 200­ gra­ma­ sa­mle­ve­nih­ ora­ha­ i­ isto­ to­li­ko­ sa­mle­ve­nih­ ur­mi.­ Sve­ se­ u­ si­ru­pu­ do­bro­ iz­me­ša,­ pa­ pre­li­je­ pre­ko one­ ko­re­ od­ ba­de­ma.

Sa­da­ se­ ko­lač­ još­ sa­mo­ za­li­je­ gla­zu­rom­ što­ se­ pra­vi­ ova­ko: 160­gra­ma ­še­će­ra­ se ­ras­to­pi­ s ma­lo­ vo­de­ pa­ do­da­ju­ dve štan­gle­ čo­ko­la­de.­ Kad­ se­ čo­ko­la­da­ is­to­pi,­ sklo­ni­ se­ s­ va­tre­ i­ me­ša­ dok­ ne­ poč­ne­ da se­ ste­že,­ ka­da­ se­ pre­li­je­ pre­ko­ ko­la­ča.

Kao­ i­ u­ mno­gim­ dru­gim slu­ča­je­vi­ma­ i­ eg­zo­tič­ni­ kola­či­ bi­ va­lja­lo­ da­ od­sto­je­ dan-dva,­ a­ on­da­ se­ku­ na­ koc­ki­ce,­ pra­vo­u­ga­o­ni­ke,­ tro­u­glo­ve,­ rom­bo­ve…

Ba­ba­ Lju­bin­ šnit

Pi­ško­te­ –­400 ­g;­ ja­ja­ –­ 5 ­kom; ­še­ćer ­– ­150 ­g;­ mle­ko ­–­ 1 ­šo­lji­ca;­ pu­ter­ –­ 150 ­g; ­su­vo­ gro­žđe;­ rum;­ slat­ko ­od­ lu­be­ni­ca;­ slat­ko­ od­po­mo­ran­dži­nih ­ko­ra;­ po­mo­ran­dža;­ slat­ka­ pa­vla­ka­ –­500­ml

Ba­ba­ Lju­ba­ je­ va­zda­ u­ ku­ći­ ima­la­ slat­ko­ od­ lu­be­ni­ca,­ on­da i slat­ko­ od­ po­mo­ran­dži­nih­ ko­ra,­ a­ u­ pr­voj­ ba­kal­ni­ci­ pi­ško­te, pa­ je­ mo­gla­ ovaj­ šnit­ da­ pra­vi­ u­ sva­ če­ti­ri­ go­di­šnja­ do­ba.

Da­kle, ­pr­vo­ je­ mo­ra­la­ da­ pa­za­ri­ ve­li­ko­ pa­ko­va­nje­ pi­ško­ta, pa­ po­lo­vi­nu­ po­re­đa­ u­ du­ga­čak,­ a­ uzan­ po­slu­žav­nik­ na­ka­pa­ li­mu­no­vim­ so­kom,­ da­ta­ ko­če­ ka­ju­ da­lje.

Da­lje­ je­ fil:­ pet­ žu­ma­na­ca­ se­ umu­ti­ sa­ 150 ­gra­ma­ še­će­ra ­i po­la­ šo­lje­ mle­ka,­ pa­ na­ la­ga­noj­va­tri­ (naj­bo­lje­ na­ pa­ri)­ sve­ uz­ me­ša­nje­ ku­va ­dok­ se­ ne­ sku­va ­(a ­to ­je­ kad­ se ­var­ja­čom ­da­ napra­vi­ti­ bra­zda kroz­ ko­ju­ će­ se­ vi­de­ti­ dno­ šer­pe).­ Ohla­di­ se­ pa­ pe­na­sto­ ume­ša­s ­još ­150 ­gra­ma­ pu­te­ra.

On­da­ se­ još­ pri­pre­mi­ kan­di­ra­no­ vo­će:­ ša­ka­ su­voga­ gro­žđa po­to­pi­ se­ u­ rum,­ pa­ osta­vi­ oko­ po­la­ sa­ta­ da­ se­ bo­bi­ce­ na­pi­ju.­ On­da­ se­ is­ce­de­ od­ vi­ška­ ru­ma.­ U­ dru­goj­ či­ni­ji­ci­ osta­vi­ se­ sec­ka­no slat­ko­ od­ lube­ni­ce,­ u­ tre­ćoj­ ta­ko­đe­ isec­ka­no­ slat­ko­ od­ po­moran­dži­nih­ ko­ra.

Od­ po­la­ li­tra­ slat­ke­ pa­vla­ke­ umu­ti­ se­ šlag­ što­ se­ za­še­će­ri­ po uku­su.

Pr­vi­ red­ pi­ško­ta­ se­ na­ka­pa­ so­kom­ od­ po­mo­ran­dže,­ pa­ prema­že­ po­lo­vi­nom­ žu­tog­ fi­la.­ Ras­pro­stre­ se­ po­lo­vi­na­ gro­ždji­ca, sec­ka­ne­ lu­be­ni­ce­ i­ po­mo­ran­dže.­ Sve­ se­ obil­no­ pre­ma­že­ šla­gom.­ On­da­ dru­gi red:­ sve­ iz­ po­čet­ka,­ ali­ ta­ko­ da­ na­ kra­ju­ osta­ne­ šla­ga­ do­vol­jno­ da­ se­ ceo­ šnit­ uvi­je­ u­ be­lo.

Osta­vi­ se­ u­ fri­ži­de­ru­ bar­ 24­ sa­ta­ da­ se­ uku­si­ iz­me­ša­ju­ i­ sjedi­ne,­ pa­ se­če­ po­ ve­li­či­ni­ pi­ško­te.­

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari