paradajzFoto: Shutterstock/HiTecherZ

Maj je savršeno vreme za sadnju paradajza, a posebno se izdvajaju sitne, aromatične i otporne sorte. Idealne su za početnike, ali i za iskusne baštovane, jer su jednostavne za uzgoj i bogate ukusom. Osim što osvajaju slatkoćom, ovi mali paradajzi su puni hranljivih materija i lako uspevaju čak i u saksijama na balkonu.

Evo zašto bi ovaj paradajz ovog proleća trebalo da nađe mesto u vašoj bašti ili tegli.

Mini plod – moćna snaga ukusa

Čeri paradajz dolazi u različitim bojama – od klasične crvene do jarko žute ili narandžaste – i veličinama, prosečne težine od 10 do 30 grama. Iako mali, ovaj paradajz krije veliku nutritivnu vrednost. Zbog veće količine šećera, njihov ukus je izraženiji, slađi i aromatičniji od klasičnog paradajza. Prava su bomba ukusa u salatama, testeninama ili kao zdrava užina, piše Zadovoljna.hr.

Idealno za baštu, balkon i saksije

Jedna od najvećih prednosti čeri paradajza je njegova otpornost. Mnogi savremeni hibridi otporni su na bolesti kao što je peronospora (peronospora) – najopasnija bolest paradajza u vlažnim godinama.

Ova biljka dobro uspeva i u većim saksijama na balkonu, samo joj je potrebno dovoljno sunca i redovno prihranjivanje. Stručnjaci kažu da se čeri paradajz sadi dublje u zemlju kako bi se bolje ukorenio i bio stabilniji.

Saveti za uzgoj čeri paradajza

1. Kada saditi?

U kontinentalnim uslovima sadnja se preporučuje posle 10. maja, kada su noći dovoljno tople i prošla opasnost od mraza. Na Jadranu je moguće i ranije – od 1. maja.

2. Zemlja i sunce

Čeri paradajz voli propusno zemljište bogato humusom i puno sunčeve svetlosti – najmanje šest do osam sati dnevno. Idealne dnevne temperature su od 20 do 25 °C.

3. Zalivanje i đubrenje

Zalivajte ih svakih dva do pet dana, u zavisnosti od vremena. Ako koristite sistem kap po kap, koristite ga i za dodavanje đubriva kroz vodu.

4. Podrška

Visokim sortama čeri paradajza potrebna je podrška – kolci ili mreže, te cvetni kreveti.

5. Berba i skladištenje

Čeri paradajz berite svakih nekoliko dana, kada plodovi dostignu punu boju. Mogu se brati pojedinačno ili u grozdovima. Manje zreli plodovi mogu sazreti kasnije, na sobnoj temperaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari