Saveznik protiv gubitka mišićne mase i gustine kostiju kod osoba starijih od 45 godina 1Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

 

Kako starimo, mnogi od nas postaju sve svesniji značaja očuvanja zdravih mišića i snažnih kostiju. Dok redovno vežbanje igra važnu ulogu, ishrana bogata ključnim hranljivim materijama može biti presudna.

Jedna vrsta voća u poslednje vreme sve više privlači pažnju naučnika zbog svojih potencijalnih koristi za zdravlje — suve šljive.

Među istraživačima koji se bave ovom temom je i dr Meri Džejn De Souza sa Univerziteta Pensilvanija Stejt, koja ispituje kako suve šljive mogu doprineti očuvanju mišićne mase i gustine kostiju, posebno kod žena starijih od 45 godina, koje prolaze kroz promene povezane s menopauzom.

Kako godine prolaze, prirodan gubitak mišićne mase i smanjenje gustine kostiju mogu uticati na fizičku snagu, ravnotežu i otpornost na povrede. Zbog toga mnogi ljudi nakon 45. godine traže jednostavne i efikasne načine da očuvaju snagu i vitalnost, a ishrana je jedno od najdostupnijih oruđa, prenosi n1info.ba.

U poslednjim istraživanjima, posebnu pažnju su dobile suve šljive, koje su bogate vitaminima, vlaknima i polifenolima — jedinjenjima poznatim po snažnim antioksidativnim svojstvima koja mogu doprineti zdravlju ćelija, uključujući i one u mišićima i kostima.

Suve šljive kao saveznik kostiju i mišića

Iako se često pominju zbog svog pozitivnog dejstva na varenje, suve šljive pružaju i niz drugih koristi. Naučnici naglašavaju da suve šljive sadrže elemente koji mogu pomoći u očuvanju mišićne mase i čvrstoće kostiju.

Neka istraživanja pokazuju da unošenje suvih šljiva može povećati nivo IGF-1 (insulinu sličnog faktora rasta), koji ima značajnu ulogu u razvoju kostiju i rastu mišića. Osim toga, suve šljive sadrže prirodni šećerni alkohol sorbitol i određene organske kiseline koje pomažu u regulaciji šećera u krvi i usporavaju njegovu apsorpciju, što može doprineti stabilnijem nivou energije tokom dana.

Najnoviji naučni nalazi

„Ovo je prvo randomizovano kontrolisano ispitivanje koje se bavi trodimenzionalnim ishodima u strukturi kostiju, uključujući njihovu geometriju i procenjenu čvrstoću“, istakla je dr De Souza.

U okviru istraživanja koje je sproveo tim sa Penn State univerziteta, proučavano je kako svakodnevna konzumacija suvih šljiva utiče na kosti žena u postmenopauzi. Rezultati su pokazali da konzumiranje četiri do šest suvih šljiva dnevno može pomoći u usporavanju prirodnih promena u koštanom tkivu koje nastaju nakon prestanka menstrualnog ciklusa.

Žene koje su bile deo ove studije i redovno su jele suve šljive zabeležile su stabilnije vrednosti gustine kostiju, što ukazuje na potencijalnu zaštitnu ulogu ovog voća u očuvanju zdravlja koštanog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari