Žito, foto: Shutterstock/New AfricaSlavsko žito je obavezan deo praznične trpeze.
Slavsko žito nekada se obavezno pripremalo u kući, kao i pogača. Danas ga uglavnom naručuju, ali ako ipak rešite da ga pravite kod kuće, evo jednostavnog recepta.
Sastojci:
500 g pšenice (najbolje krupne, belje)
200 g šećera (ili po ukusu)
200 g mlevenih oraha
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kesica vanilin šećera
Rendana korica 1 limuna (opciono)
Nekoliko polutki oraha za ukras
Prstohvat muskatnog oraščića (po želji)
Priprema:
Pšenicu treba oprati u nekoliko voda, pa je potopiti u hladnu vodu da stoji preko noći. Sutradan se ispira i kuva u čistoj vodi dok ne omekša i zrno ne počne da puca, što može potrajati i do 2 sata. Tokom kuvanja treba voditi računa da uvek bude dovoljno vode da prekrije pšenicu.
Kuvana pšenica se procedi i ostavi da se potpuno ohladi i dobro ocedi. Može se raširiti na čist kuhinjski ubrus ili krpu da se što pre osuši i rashladi. Kada je spremna, samelje se (ili sitno samelje u blenderu) da masa bude glatka, ali ne kao pire – treba da ostane malo teksture.
U izmešanu pšenicu dodaju se šećer, vanilin šećer, mleveni orasi, cimet i, po želji, rendana korica limuna i malo muskatnog oraščića. Sve se dobro sjedini dok se ne dobije homogena smesa.
Slavsko žito se oblikuje na plitkom tanjiru ili činiji, poravna i lepo ukrasi po vrhu polutkama oraha, mlevenim orasima, šećerom u prahu ili ukrasnim krstićem napravljenim od badema, oraha ili šećera.
Pre iznošenja, obavezno se odnosi u crkvu na osvećenje ako je slava posna ili mrsna, u zavisnosti od datuma kada se obeležava.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


