sočivoFoto: Sutterstock/Anna Puzatykh

Da ukusna jela uopšte ne moraju da budu komplikovana i skupa najbolje dokazuje italijanski recept koji danas delimo sa vama. U pitanju je ukusno sočivo sa povrćem, koje je puno zanimljivih aroma, a koje je uz to vrlo zdravo, jeftino i lagano za stomak. U nastavku otkrijte više o ovom jelu, te konceptu kuhinje za siromašne koji je vrlo popularan u Italiji.

„Cucina Povera” ili kuhinja siromašnih ljudi je jednostavan stil kuvanja koji su nekada koristili najsiromašniji građani Italije. Njen cilj je bio da sve što se nađe u kuhinji i na imanju iskoristi za prehranu porodice, piše Punkufer.hr.

Koncept „cucina povera” može se naći u svakoj kulturi. Italijani su, pak, umetnici snalaženja sa onim što imaju na raspolaganju i zovu to „l’arte dell’arrangiarsi”.

„Cucina Povera” i danas je popularna među svim slojevima društva, a dokazuje da se ukusna hrana može napraviti s minimalnim sastojcima koji ne koštaju puno – ovo ukusno varivo sa sočivom najbolji je dokaz za to.

Sočivo sa povrćem

Sastojci:

  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 220 g suvog zelenog sočiva
  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 1 luk
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 litar vode
  • so i biber po želji
  • biljno ulje po želji
Sočivo sa povrćem: Ukusan izbor za lagani ručak (i novčanik) 1
Foto: Shutterstock/Anna Puzatykh

Priprema:

  1. Oljuštite i očistite luk, beli luk, šargarepu i celer, pa ih isecite na manje kockice.
  2. U šerpi zagrejte malo ulja i u njemu prodinstajte povrće – dinstajte oko 8 do 10 minuta dok ne omekša.
  3. Isperite suvo sočivo pod tekućom vodom i ocedite.
  4. Dodajte u šerpu zajedno sa pasiranim paradajzom i vodom. Posolite i dodajte bibera po želji.
  5. Sve zajedno kuvajte oko 40 minuta do sat vremena, dok se sočivo ne skuva do kraja, a sastojci se ne sjedine. Poslužite sa rendanim tvrdim sirom i domaćim hlebom. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari