Foto: Shutterstock/ Wirestock CreatorsSvako u kuhinji ima svoje tajno oružje – onaj jednostavan dodatak koji običan obrok pretvori u pravo kulinarsko zadovoljstvo. Za mnoge je to savršeni sos. Iako na tržištu ima mnogo gotovih varijanti, a brojni recepti zahtevaju duže vreme pripreme, jedan od apsolutnih favorita je izuzetno jednostavan sos od samo tri sastojka.
Šta ovaj sos čini tako posebnim?
Magija leži u savršenom balansu ukusa koji sačinjavaju tahini, soja sos i voda. Slanost i umami iz soja sosa omekšavaju gorku notu tahinija, dok voda služi za postizanje idealne gustine. Sa dovoljno vode, sos postaje dovoljno redak da služi kao preliv za salatu, ali i dovoljno kremast da se prelije preko činije pirinča ili drugih žitarica, piše The Kitchn.
Njegova svestranost je neverovatna. Odličan je dodatak grilovanom bifteku, pečenom lososu, a može se koristiti i kao sos za pomfrit ili pileće medaljone. Umesto da preuzme celo jelo, njegov ukus se suptilno stapa sa ostalim sastojcima, dajući svakom zalogaju slanu i bogatiju notu. Pošto je potrebno samo dva minuta da se pripremi sa sastojcima koje većina ljudi uvek ima kod kuće, ovo je savršen „kovčežić sa blagom“ kada jelu treba baš ta sitnica, prenosi Index.hr.
Saveti za pripremu
- Količina sosa zavisi od namene. Za jednu porciju, idealan odnos je 1 kašika tahinija, 1 kašičica soja sosa i 1 kašika vode. Ovo će vam dati oko dve kašike sosa sa savršenom gustinom za prelivanje. Ovaj odnos možete lako udvostručiti ili utrostručiti po potrebi.
- Koristite mutilicu. Tahini može biti veoma gust i teško ga je mešati. Mutilica je najbolji alat za brzo postizanje glatke i ujednačene teksture. Ostavite sos da odstoji. Nakon mešanja, ostavite sos da odstoji minut. Tahini će upiti tečnost i tek tada ćete moći da procenite pravu gustinu. Nemojte se iznenaditi ako vam je potrebno da dodate još malo vode.
- Prilagodite ukuse na kraju. Prvo postignite željenu gustinu, a tek onda probajte i dodajte još soja sosa ili tahinija ako je potrebno. Pošto oba sastojka imaju jak ukus, lakše je napraviti sos nego popraviti prejak ukus.
Prilagodite ga svom ukusu
Iako magija ovog sosa leži u njegovoj jednostavnosti, on je takođe savršena osnova za eksperimentisanje. Slobodno ga prilagodite svom ukusu:
- Za ljući začin, dodajte rendani čen belog luka ili svež đumbir.
- Malo ljutog sosa će mu dati ljutinu, dok će kašičica majoneza pružiti dodatnu kremastu notu. Uživajte u pripremi i degustaciji!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


