
Ukoliko volite špagete bolonjeze, britanska šefica Niki Korbišli u nastavku otkriva kako ovo popularno jelo možete dodatno obogatiti pomoću jednog tajnog sastojka.
Naime, špagete bolonjeze imaće mnogo bolji ukus ako se u sos doda jedan tajni sastojak, koji verovatno nikada ne biste pomislili da dodate u ovo klasično italijansko jelo, piše Express.
Ovaj čuveni sos obično se sastoji od crnog i belog luka, paradajza i mlevene govedine, koji se lagano i dugo krčkaju, a zatim služe uz špagete ili drugu testeninu, po želji.
Šefica Niki Korbišli ima savršen recept za ovo jelo, koje je gotovo za 30 minuta, a koje zbog jednog tajnog sastojka odlikuje još bogatiji i slojevitiji ukus. U pitanju je vorčester sos, koji se obično koristi u klasičnim britanskim jelima. Izmislili su ga farmaceuti Džon Vili Li i Vilijam Henri Perins u gradu Vuster u Vusterširu tokom prve polovine 19. veka. Od tada ga ljudi koriste za hamburgere i odreske, ali i za pripremu jela poput pastirske pite i goveđeg gulaša.
Recept za bolonjeze sos
Poznata šefica podelila je recept na svom sajtu Kitchen Sanctuary :
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 sitno seckani crni luk
- 2 mlevena čena belog luka
- 1 oljuštena i sitno seckana šargarepa
- 3 sitno seckana kestena
- 450 g ili 400 g mlevene govedine
- 120 ml (1/2 šolje) crnog vina
- 3 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica sušenog origana
- ½ kašičice sušenog timijana
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kocka goveđeg bujona, izmrvljena
- 2 konzerve od 400 g sitno seckanog paradajza
- ½ kašike smeđeg šećera
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 300 g suvih špageta ili sveže testenine
Priprema:
- Prvo zagrejte ulje u tiganju, a zatim pržite luk pet minuta. Zatim dodajte beli luk i kuvajte još minut.
- Zatim dodajte šargarepu i pečurke i kuvajte sa belim i crnim lukom dva do tri minuta.
- Nakon toga dodajte mleveno meso i kuvajte pet do šest minuta.
- Dodajte vino i ostavite da ključa dva do tri minuta, a zatim ostavite da se smanji za trećinu. Dodajte paradajz pire, origano, majčinu dušicu, vorčester sos, goveđi bujon, paradajz iz konzerve, smeđi šećer, so i biber. Dovedite do ključanja, smanjite vatru i ostavite da krčka 15 do 20 minuta.
- Možete istovremeno da kuvate testeninu u slanoj vodi između 12 i 15 minuta, kuvajući je dok ne postane al dente.
- Servirajte špagete u tanjire, pa sve bogato prelijte sososom.
- Poslužite i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.