
Da li je ovaj sos zaista bolji od majoneza?
Holandez sos spada u pet osnovnih klasičnih soseva koje svaki vrhunski kuvar mora znati da pripremi. Pravi se od žumanaca, prečišćenog putera, limunovog soka i soli. Iako je reč o jednostavnom sosu, njegova priprema ipak nije najlakša – za taj sočni dodatak jelima potrebna je vešta ruka ili dobra tehnika.
Kuvar Mario Mihelj kaže da je holandez za njega čak bolji i od majoneza, iako su veoma sličnog sastava, prenosi punkufer.hr.
Mario savetuje da neprestano mešate i pažljivo pratite proces kako ne biste sos prekuvali – tanka je linija između svilenkastog sosa i zgrušane smese koja liči na kajganu.
Način pripreme:
U šerpu debljeg dna stavite devet kašika putera i lagano ga otapajte. Kako se puter topi na tihoj vatri, na površini će se formirati pena koju treba da uklonite kašikom. Kada u šerpi ostane samo bistra tečnost, proces je završen i možete početi sa pripremom holandez sosa.
U metalnoj posudi umutite tri žumanca, pa dodajte limunov sok i prstohvat soli. Posudu stavite iznad druge šerpe sa ključalom vodom i počnite sa pripremom na pari. Postepeno dodajte prečišćeni puter i stalno mešajte dok se sve lepo ne sjedini i ne zgusne.
Kao što je kuvar Mario savetovao – pazite da jaja ne postanu kajgana. Holandez sos poslužite uz poširano jaje ili kao dodatak nekom drugom jelu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.